1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Negyven éves osztálytalálkozó

Legtöbb általános iskolai osztály, akik befejezik tanulmányaikat, megígérik egymásnak, hogy öt, vagy tíz év múlva találkoznak. Ez az esetek többségében a valós életben már nem így szokott történni. Mindig közbe jön valakinek valami, ami miatt elmarad a találkozó. A tíz éves kerek évfordulókat azonban sokan megpróbálják betartani.

 
 

Így voltak ezzel azok az egykori nyárlőrinci diákok is, akik 1978-ban, tehát pontosan negyven évvel ezelőtt, fejezték be az általános iskola nyolcadik osztályát. Akik most ismét összejöttek az volt a céljuk, hogy egy jó étel elfogyasztása előtt és után elbeszélgessenek egymással.

 

A találkozó délelőtt tizenegy órakor kezdődött, egy a település közelében lévő tanyán, ami az egyik egykori diáktárs tulajdonában van. Akik ráértek ebben az időpontban elmenni, hozzákezdtek a sütéshez, főzéshez, megterítették az asztalt, azt követően pedig bementek az iskolába. Elmondásuk szerint jó volt látni ismét az osztálytermet. Megnézték az egykori tablókat, keresték rajta az ismerős arcokat. Volt, akit felismertek, míg másokat csak úgy, ha elolvasták a nevüket. Később csatlakoztak hozzájuk még osztálytársak, de teljes nem lehetett a névsor, mert sajnálatos módon hárman már nincsenek közöttük, mert elhunytak, négyen pedig egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak ott lenni.

Mindössze négyen voltak olyanok, akik jelenleg is Nyárlőrincen élnek, a többiek, más településeken. Az iskolalátogatás után visszamentek a tanyára, ahol már főtt a babgulyás, amit Könyves Zoltán osztálytársuk főzött, tárcsán pedig különböző pácolt húsokat sütögettek. A vacsora elfogyasztása után folytatódott a beszélgetés. Mindenki beszámolt arról, hogyan telt el, az elmúlt negyven év. Kiderült, hogy vannak már nagyszülők is, akik büszkén mutogatták unokáik fényképeit. A beszélgetés késő estig tartott, és mint mondták, jó hangulatban telt el az a nap.

Az 1978-ban végzett nyolcadikos diákok osztályfőnöke Bera Márton volt, aki sajnos már nem lehetett ott a találkozón. Akik ott voltak, állós sor: Gyenes Katalin, Orbán Csaba, Puskás Pál, Klement Zoltán, Németh Zsolt, Kerekes Ferenc, Nagy Marianna, Csernák Ilona, Almási Andrea, Könyves Zoltán, Szappanos Mária. Guggol: Czinege Erzsébet.