1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Belevetették magukat a Szivárvány Törzs életébe

Az Ovi-Vakáció második hetében indián faluvá varázsolták a Szivárvány Óvoda udvarát a lakiteleki óvónők. A gyerekek egy hétig Amerika őslakosaként kalandozhattak a „Nagy Medve” elnevezésű nyári programban.

 

A hét minden reggelén, az óvoda kapuján belépő gyermekeket pánsíp hangja és indián népzene fogadta. Az arcfestés után mindenki belevethette magát a „Szivárvány Törzs” életébe, az indiánnép mesés világába. Már az első nap sámántánccal szólították meg Manitut az indiánok nagy szellemét, hogy napos délelőttökön játszhassanak együtt indiánost és az éltető esőt éjszaka hullajtsa földjeikre. Kézműves tevékenységek, mozgásos ügyességi játékok, beszélgetőkörök ezt az ősi kultúrát tárták a kis „rézbőrűek” elé. Könyveket bújva információkat gyűjtöttek az új kontinenst felfedező Kolumbusz Kristófról és Indiába készülő három hajójáról. A Nagy Síkság törzsei között kialakított jelbeszédből a mindennapi élethez szükséges jeleket sajátították el. Készítettek fejdíszeket, mini tippiket és álomfogókat is. Minden nap kipróbálhatták ügyességüket. Átkeltek a képzeletbeli mocsáron, tornakarikákkal fogták be a megvadult hintalovakat, célba dobtak tomahawkokkal és a sápadt arcúak lovairól leesett patkókkal nyomot olvastak a homokozóban. A délelőttök közös indián tánccal zárultak. Egy nap nyitva állt az ovikapu a leendő óvodások előtt is. Bölcsődéből és családból, kisgyermeknevelői, illetve szülői kísérettel összesen 11 gyermek látogatott az indiános hétre. A hét utolsó napján indián próbákat álltak ki a kicsi indiánok, akik elismerő címeket vehettek át Bekéné Kotvics Edit óvodapedagógustól – Vörös Medvétől – az indián hét kitalálójától és legfőbb szervezőjétől.

2018-ban Törzsfőnök lett Ambrus András (Futó Láb), a Törzsfőnök Jobb Keze: Hősi Győző (Fekete Sas) a Törzsfőnök Bal Keze: Roza Tamás (Sötét Sas) Legügyesebb Indiánlány: Bernát Viktória (Csillogó Fény), a Legügyesebb Kisindián: Hősi Réka (Csendes Csillag). Törzsi Sámán: Petőfi Hunor Soma (Hoci Indián), Legügyesebb Kézműves Indiánlány: Falusi Hanna, Legügyesebb Kézműves Indiánfiú: Hegedűs Dávid, Legügyesebb Indián Táncoslány: Kabai-Gödény Bella (Szépséges Szivárvány), Legügyesebb Indián Táncosfiú: Kakó Bence (Tigris Karmolás), Legügyesebb Mocsárjáró Indián: Kerekes Jázmin (Fehér Sólyom), Legügyesebb Vadlóbefogó Indián: Kabók Roland (Arany Toll), Legügyesebb Tomahawkdobó Indián: Palovits Vivien, Legügyesebb Patkódobáló Indián: Pozsgay Richárd (Csendes Folyó), Legügyesebb Indián Tolmácslány: Dakó Valentína (Ragyogó Haj), Legügyesebb Indián Tolmácsfiú: Kozma Dániel (Apacs Barát), Leggyorsabb Indián: Kecskés Milán (Égető Tűz). Az indián hét tábortűzzel zárult, ahol elbúcsúztak egymástól az indián falu lakói és Nagy Poci, Pörge Szoknya, Szelíd Szarvas, Kíváncsi Szellő, Sas Szem, óvónők valamint a dajkák és a közösségi szolgálaton résztvevő diákok, hogy ezután sápadt arcúként folytassák kirándulásokkal, kézműveskedéssel, lovaglással, bábozással az Ovi-Vakációt.