1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

A minták mennyisége több, minősége jobb volt az előző évinél

Második alkalommal rendeztek Pálinka ünnepet Tiszakécskén. A programban bírálat, szakmai tanácsadás, de kóstolás is szerepelt. Az előző évtől eltérően ezúttal sokkal több mintát hoztak a termelők, a szakemberek szerint a minősége is jobb volt.

 

Az előző évben, az első Pálinka ünnep alkalmából tizennyolc mintával neveztek be a termelők a pálinka versenyre. Ezúttal csak nem a dupláját harmincötöt kellett a bírálóknak megkóstolni és véleményt mondani róla. A zsűri elnökét, Pásztor Sándor bor és pálinka érzékszervi bírálót arról kérdeztük, miért Tiszakécskén ünneplik a pálinkát? – Az elmúlt évben azzal kerestek meg bennünket, hogy szeretnének egy pálinkával kapcsolatos rendezvényt szervezni a városban, ami hagyományteremtő lenne. A tavalyi sikeres volt így az idei évben ismét meghívtak bennünket a Pálinka ünnepre. Maga az ünnep pálinka bírálatból, pálinkafőzésből, a magánfőzés és a bérfőzés szabályairól tartott előadásról és természetesen az ital kóstolásából állt. A bírálat szerint négy fő csoportot különböztetünk meg. Vannak az almatermésűek (almák, körték, birsek, naspolyák), a csonthéjasok (meggy, cseresznye, szilva, barack), a szőlőtermésűek (szőlő és törköly), valamint a különlegesek, amibe minden más beletartozik, így az ágyas pálinkák is. A pálinka bírálatokkal az a célunk, hogy az eredményhirdetéskor elmondjuk a tapasztalatainkat, mire figyeljenek a gazdák – mondta Pásztor Sándor.

Az eredményhirdetéskor Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy egyre jobb pálinkákat készítenek a megyénkben, és a fiatalok között is egyre népszerűbb ez az ital. Tóth János polgármester hozzátette, hogy olyan jó volt a kezdeményezés, hogy már a határon túlról is, Németországból, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek a rendezvényre. A versenyen arany, ezüst, bronz és oklevél minősítést kaptak az italok. Ezen kívül különdíjat kapott a legjobb gyümölcs (barackpálinka), a legjobb szőlő (cserszegi és kadarka) és törköly, a legjobb ágyas (szilva) pálinka, valamint a legszebb üveg.