1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Cipót gyúrtak az általános iskolások

Múltunk öröksége - Helyi értékeink és gasztronómiánk. Ezzel a programmal várta az általános iskolás gyerekeket a Lakiteleki Községi Könyvtár a Pulai-gyűjteménybe.

 

A könyvtár is csatlakozott ugyanis a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben Kultúrhét című Országos Könyvtári Napok sorozatához. A héten több fajta műsort kínáltak az érdeklődőknek. Ezek közül a leglátványosabb a péntek délutáni volt a lakiteleki értéktárban is szereplő Pulai-gyűjteményben. Magát a gyűjteményt Pulai Sanyi bácsi mutatta be a gyerekeknek, akik nagy érdeklődést tanúsítottak a régi, több évtizedes, vagy annál is régebbi tárgyak iránt. Sanyi bácsi, aki már betöltötte 85. évét türelmesen magyarázta el azt a kisiskolásoknak, hogy mire használták a gyűjteményében szereplő tárgyakat.

A régi tárgyak mellett a Nők Klubja, a Nyugdíjas Klub, valamint a Kézimunka Szakkör tagjainak jóvoltából megismerkedhettek a gyerekek azzal is, hogyan kell kenyeret (cipót) sütni. A kemencét előkészítették a sütéshez, de mielőtt megérkeztek volna a gyerekek, kenyérlángost és szilvás kelt tésztát is sütöttek benne. A cipóhoz szükséges alapanyagot a diákok gyúrták össze, amiből négyet tettek be a kemencébe. A kenyérlángost és a kemencében sült kelt tésztát meg is kóstolták a diákok. Mind eközben megismerkedhettek és kipróbálhatták a papírmerítést is Násztor József segítségével.