1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Kettős megemlékezést tartottak

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a 62, valamint a száz évvel ezelőtt történt eseményekről Nyárlőrincen.

 

Az ünnepség részt vevői a közösségi színtér előtt gyülekeztek, ahol először felvonták a magyar zászlót, majd Pénzváltó István polgármester mondott beszédet. Megemlékezett az 1956-ban történt eseményekről, majd Zayzon Jenéné jegyzővel együtt koszorút helyeztek el az emlékműnél. Az iskola tanulói, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is megkoszorúzták az emlékművet.

A hagyományokhoz híven, ezt követően, gyalog, fáklyákkal vonultak el a Honfoglalási Emlékműhöz, ahol Szenekné Édes Kornélia beszélt a 100 évvel ezelőtti eseményekről. Felidézte, hogy 1918. november 3-a, egy feketével írt dátum a magyar nemzet történelmében. Ezen a napon az Osztrák-Magyar Monarchia megadta magát, majd Olaszország képviselői előtt Padovában aláírták a fegyverszüneti egyezményt. Az 1. világháborúból vesztesként kikerülő Magyarország ezzel a lépéssel közel került a teljes megsemmisüléshez.

A Honfoglalási Emlékműnél megrendezett fáklyás megemlékezést a 7. osztályosok adták elő. Reményik Sándor, Gyóni Géza, Ady Endre művei mellett egyszerű magyar katonák versei is elhangzottak, Erki Lara, Dinnyés Csenge, Kuruczlaki Réka, Kovács Aliz, Gödény Kata, Vicsai Gábriel, Jokhel Mónika, Seres Csenge, Varga Nikolett tolmácsolásában.