1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A 62 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek

„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Idézte Bibó Istvánt Kiss Anita Lakitelek polgármestere köszöntő beszédében, október 22-én kora este, a Templom Téren megtartott ünnepségen.

 

A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés, majd Kiss Anita polgármester lépett a mikrofon elő, és köszöntője végén idézte a fent említett Bibó István mondatot. Ezúttal is az Eötvös Általános Iskola tanulói szolgáltatták a műsort, énekkel, hatásos szöveggel, barikáddal, szögesdróttal felidézve az 1956-os eseményeket. Ezt követen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mutatta be Dr. Cey-Bert Róbert ünnepi szónokot. A most 80 éves 56-os forradalmár beszélt arról hogyan élte át gimnazistaként a 62 évvel ezelőtt történt eseményeket.

Az ünnepség keretében adják át minden évben a Kátay-Simon ösztöndíjat, amivel 350 ezer forint jutalom is jár, s amit ezúttal Papp Eliza kiskunmajsai fiatal történsz vehetett át Lezsák Sándortól. Az ünnepség koszorúzással és a Szózat eléneklésével ért véget, majd a katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak.