1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

A véradókat köszöntötték

Hagyomány az Nyárlőrincen, hogy ilyenkor karácsony előtt köszöntik a véradókat. A tornacsarnokban terített fehérasztal várta az érintetteket és hozzátartozóikat.

 

Negyven évvel ezelőtt volt a községben az első véradás. Ekkor még nem volt meglepetés műsor, de megvendégelés sem. Csak húsz év múlva vált szokássá, mára hagyománnyá, hogy a véradóknak ízletes vacsorával köszönik meg önzetlenségüket. A mostani estén is megemlékeztek a Vöröskereszt emberbaráti eszméiről és arról, hogy mennyire fontos a rohanó világban a segítő szándék, a másokról való gondoskodás. Sajnálatos módon Nyúl Jánosné Marika néni a Véradó est kitalálója, egészségi állapota miatt nem lehetett jelen, de a jelenlévők nagy tapssal kívántak neki jó egészséget. Pénzváltó István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, milyen fontos is vért adni. Megemlítette, hogy nagyon jó az, hogy minden korosztály: gyerekek, felnőttek, idősek jelen vannak, így gyakorlatilag „öröklődik” a véradás. Beszéde után először a népdalkör tagja mutatkoztak be Mónus Ferenc művészeti vezető citera közreműködésével. Őket a Pöszméte Citerazenekar követte, felkészítőjük Léczné Urbán Benadett. Rimócziné Forgó Ildikó Sütő András: Egy csupor zsír című novelláját mondta el. Egy évvel ezelőtt alakult a Fülemüle gyermek énekkar Horváthné Dékány Judit irányításával. Azóta szép eredményeket értek el. Most is kiválóan énekeltek, esetenként három szólamban is.

Lipótné Komjáti Andrea megyei Vöröskereszt igazgató is köszöntötte a véradókat, és elismerő oklevelet adott át a többszörös véradóknak: Kiss Ferenc 24, Kiss György 34, Váczi Teréz 35, Rédei Gábor 59, Bimbó Antal 60, Nyúl István 62, Rácz Imre 66-szoros véradóknak. Sajnos nem mindenki volt jelen. Ezt követően vacsorával vendégelték meg a jelenlévőket.