1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Népi játék és gyermektánc találkozó Lakiteleken

Ötödik alkalommal rendezte meg a lakiteleki Szivárvány Óvoda Csintekerintő népi játék és gyermektánc találkozóját, a helyi közösségi tér nagytermében.

 

Amint azt Aszódiné Magyar Beáta intézményvezető köszöntőjében elmondta, fontosnak tartják a gyermekek zenei nevelését, amely élményhez juttatja őket. Felkelti ilyen irányú érdeklődésüket, ízlésüket, esztétikai fogékonyságukat. Az énekes népi játékok, gyermektáncok, az évszakhoz, ünnepekhez tartozó hagyományok megismerését segítik. Mindez megelevenedett a színpadon, mert a néphagyomány beépült a gyermekek mozgásos, ének zenei tevékenységébe. Lehetett látni csárdást, höcögőt, sarkazót, páros szökdelőt, és páros forgót is.

A programban felléptek a nyárlőrinci Toporgók, a tiszaalpári Tündérrózsák, a tiszakécskei városi óvodák tánccsoportja, a lakiteleki Perdülj! Fordulj! csoport, valamint a helyi ifjúsági tánccsoport. A program végén közös „táncot” mutattak be a szereplők. A műsort Szabados Zoltán bábművész meséje színesítette. Aszódiné Magyar Beáta a műsor végén elmondta, hogy a látott népi játékok, táncmozdulatok nem csak testet, erőt, kitartást építenek, de segítenek a társas kapcsolatok eligazodásában, közösségi érzetet fejlesztenek. A szervezők, és a támogatók jóvoltából, valamennyi csoport ajándékot kapott.