1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Enni és inni is lehetett a Múzeumok éjszakáján

2003-tól rendezik meg Magyarországon a Múzeumok éjszakáját, az év legrövidebb éjszakáján Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton.

 

A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek és babonák kapcsolódnak, mivel az emberek számára a sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette. Ezen a napon az emberek nagy tüzeket is raktak, hogy elűzzék a sötétséget.

Lakiteleken a Pulai gyűjteménynél tartották a Múzeumok éjszakáját, az előző évekhez hasonlóan a könyvtár szervezésében. A délután folyamán az érdeklődők bepillanthattak és kipróbálhattak néhány, mára már kevesek által művelt régi foglalkozást. Az ékszerkészítést Sánta Erika, a korongozást Sánta Márton, a papírmerítést Násztor József, a paverpol technikát Seres Imréné, a levendula párnakészítést pedig a kézimunka szakkör tagjai irányították. Mindeközben a Nők Klubjának tagjai kemencében sült finomságokat: meggyes lepényt, szilvalekváros kiflit, túrófánkot, és pogácsát kínáltak, amihez Papp Kálmán borát és Kotvics szódát lehetett inni. Az épületen belül Pulai Sanyi bácsi tartott tárlatvezetést. A program keretében fellépett a helyi Arabeszk Tánc és Mazsorett csoport, a népdalkör tagjai pedig az asztalok mellett ülve énekeltek.