1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Régi osztálytársak találkoztak

Hatvanhat évvel ezelőtt1953-ban, a nyárlőrinci általános iskolában végzett nyolcadik osztályosok és a negyvennégy évvel ezelőtt, 1975-ben végzett Kecskeméti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola diákjai találkoztak a településen lévő vadászházban. Egykori igazgatójuk Hazag László, és néhány tanáruk is részt vett a találkozón.

 

Különleges osztálytalálkozóra, nem is egyre, hanem kettőre került sor augusztus 3-án a település külterületén lévő vadászházban. Hogy miért éppen a vadászházban annak két oka is van. Az egyik: az általános iskolában folynak a nyári karbantartási munkálatok, így ott nem lett volna célszerű az összejövetelt megrendezni. A másik ok pedig, hogy az egyik főszervező, Nagy Sándor, a helyi vadászegyesület vadászmestere. Így adott volt a lehetőség, hogy kiváló környezetben találkozzanak a hatvanhat évvel és a negyvennégy évvel ezelőtt végzett diákok. A fiatalabb korosztály négy évvel ezelőtt már összejött, hogy felelevenítse a diákkori emlékeket. Azt a találkozót, Kis Sára Judit szervezte. Kecskeméten az arborétumban találkoztak volna, de az időjárás közbeszólt, így a saját házába hívta meg egykori diáktárait. Azóta minden éven összejöttek. A mostani találkozónál, a vadászház bejárati ajtajánál Nagy Sándor minden hölgyet egy szál rózsával köszöntött. Az elsők között érkezett Hazag László, aki egykoron Nyárlőrincen is tanított, majd pedig a kereskedelmi iskola igazgatója lett. A kilencvenegy éves nyugalmazott pedagógus, még most is kiváló memóriával rendelkezik, és ha nem is ismert fel mindenkit, de neve megmondása után, szinte mindenkiről tudott mondani néhány jellemző mondatot. Az összejövetelen ott volt Pénzváltó István polgármester, aki hosszú éveken keresztül iskola igazgatóként is dolgozott, valamint Tóthné Nagy Ilona a jelenlegi oktatási intézmény igazgatója.

Rendhagyó osztálytalálkozó ez a mai, kezdte köszöntőjét Nagy Sándor. 1953-ban a nyárlőrinci általános iskolában végzett nyolcadik osztályosok közül többen is elfogadták a meghívást. 1951-ben egy fiatalember leszerelt a katonaságtól, és tanítói végzettségének megfelelően munkát keresett. Nyárlőrincen ajánlottak neki állást. Az ő szavaival élve „fizetést és még kvártélyt is adtak”, természetes, hogy elvállalta a tanítói állást. Ezt a fiatalembert Hazag László tanító úrként tisztelték, és tisztelik a mai napig, mondta Nagy Sándor. A későbbiek folyamán bekerült Kecskemétre és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola igazgatója lett.

Azok az egykori diákok, akik 1975-ben végeztek az intézményben szintén meghívást kaptak az osztálytalálkozóra. Köztük volt Nagy Sándor és Szabó István is, akik mind ketten Nyárlőrincen élnek. A főszervező úgy emlékezett a régi időkre, hogy nagy tekintélyű, szigorú ember volt Hazag László. A köszöntő után a programban először megnézték Faragó Gábor vezérezredes házát, ami a település külterületén található. Ott Hazag László emlékezett meg a. Ezt követően az egykori Buzás Iskolához mentek, amely magánkézben van. Hajagos Csaba történész rövid előadást tartott az iskoláról és a Buzás családról. Az öt külterületi iskola közül ez volt az egyik. A következő megálló a romkert volt, amit a XIII. században építettek és pusztatemplomként szerepelt. Az általános iskolába is betértek, ahol Tóthné Nagy Ilona intézményvezető mutatta be az iskolát, majd Hajagos Csaba beszélt a település múltjáról, Hazag László pedig rendhagyó történelemórát tartott. Az ebéd után még hosszú ideig nosztalgiáztak az egykori diákok egymással, tanáraikkal, osztálytársaikkal.