1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 6 °C
  4. |

Átadták a kibővített, felújított óvodát

Új naphoz érkezett augusztus 27-én Nyárlőrinc. Ekkor adták át a felújított és kibővített óvodát, valamint két kerékpártárolót, és három autóbuszöblöt.

 

Az óvoda beruházása 361 millió forintból valósult meg, amiből 256 milliót pályázat útján nyert az önkormányzat, a többit saját erőből finanszírozta. A két kerékpártároló 46 millióba került, amiből 37 millió forint pályázati pénz, a többi önerő. A Sugár utcán egy új autóbuszöböl pár valósult meg, a polgármesteri hivatal előtti pedig fel lett újítva. Az egyik kerékpártároló a vasútállomás helyén, a másik a Dózsa György úton található. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Rideg László a megyei közgyűlés elnöke is. Először a Dózsa György úti kerékpártárolónál vágták át a nemzeti színű szalagot, majd a felújított, kibővített óvoda előtt folytatódott az ünnepség. – A mai nappal ismét egy nagy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy Nyárlőrincről, mint közigazgatási egységről ne a klasszikus, sőt néha kissé pejoratív értelemben vett faluról beszéljenek. Megőrizve a legfontosabb értékeket: a nyugodt közéletet, a családias légkört, az összetartó közösség erejét, az egymásra odafigyelést, a tégy magadért elven alapuló biztonságot, a gyökereinket adó hagyományokat. Kialakulóban van egy fajta igényesség, amely sokáig csak nagyobb városok polgáraira volt jellemző. Az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások megléte, milyensége már a falusi fiatalok esetében is lakhelyválasztó sorskérdés. A ma átadásra kerülő két beruházás, amelyben Terület- és Területfejlesztési Operatív Program keretében létesültek, ezt a célt szolgálják, mondta köszöntőjében a polgármester. Sok ember összehangolt, magas színvonalú munkája szükségeltetik, hogy egy-egy komolyabb projekt megvalósuljon. A mai kis ünnepségen szeretnénk nekik megköszönni munkájukat, és szeretnénk együtt örülni településünk gyarapodásának, tette hozzá Pénzváltó István.

Lezsák Sándor beszédében hangsúlyozta, hogy hetven év múlva a mostani óvodások, fogják meghatározni Nyárlőrinc arculatát. Az óvodák, bölcsődék nagy felelőssége, hogy milyen lesz majd abban az időszakban Nyárlőrinc, hitében, erkölcsében, gondolkodásában, munkájában. Tudományos tény, hogy a második, harmadik, negyedik esztendő a gyermekek életében mennyire meghatározza a következő évtizedeket. A szülők, nagyszülők felelősségén túl az óvónők felelőssége is rendkívüli. Rideg László elmondta, hogy a megyei önkormányzatra négy évvel ezelőtt rábíztak 63 milliárd forintot, a megye határon belüli hasznosítására. Ez az összeg az óta, 70 milliárdra emelkedett. Az volt a feladatuk, hogy ezt úgy oldják meg, hogy minél több helyen, az igényeknek megfelelő fejlesztések valósuljanak meg. A tizenkilenc megye közül Bács-Kiskun megye az egyetlen, ahol valamennyi településen megvalósult, megvalósul a fejlesztés. Az elnök szerint egy szülőnek a gyermeke a legfontosabb, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között nevelkednek fel. Beszéde végén egy megyezászlót adott át Pénzváltó Istvánnak.

Az óvoda bejáratánál elhelyezett nemzeti színű szalagot Lezsák Sándor, Rideg László és Pénzváltó István vágta át, majd Salánki Ferenc katolikus plébános megszentelte, Kókai Géza református lelkész pedig megáldotta. Ezt követően Pénzváltó István átadta Almási Barbarának az óvoda kulcsát. Az intézményvezető ígéretet tett arra, hogy legjobb tudásuk szerint, magas színvonalúan fogják majd nevelni a rájuk bízott gyermekeket, mert megérdemlik, hogy kiváló nevelésben részesüljenek. Ezt követően a jelenlévők megtekintették a felújított, kibővített óvodát.