1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Az országban a legjobb cukormentes tortát készítette

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben háziversenyt is hirdet, melyre hobbicukrászok nevezhetnek. A beérkezett tortareceptek közül tíz kerül a döntőbe, melyek közül a zsűri kiválasztja a győztest.

 
 

Ahhoz, hogy valaki jó tortát készítsen, nem kell cukor, ezt legutóbb a Nyárlőrincről származó, jelenleg Kecskeméten élő Puskás Hajnalka bizonyította. A közelmúltban rendezték meg a Magyarország Cukormentes Tortája Háziversenyt, ahol első díjat nyert almás, diós tortájával. A nyertes kreáció nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A versenyre idén harminc hobbicukrász jelentkezett, a zsűri a döntőben a legjobb tíz torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint bármely cukrászda kínálatába bekerülhetne. Puskás Hajnalka nem cukrászként dolgozik, de szeret tortákat készíteni, mondhatjuk azt, hogy ez a hobbija, szenvedélye. Szereti a tudását fejleszteni, és saját maga, illetve családja szórakoztatására készít különböző tortákat. – Amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, akkor étrendet kellett váltanom. Ezzel elindult egy – kihívásokkal tarkított – kísérletezési folyamat, azért, hogy tudjak enni egy jót, és a fehér cukrot is ekkor hagytam el, meséli Puskás Hajnalka. Az országos tortaversenyre négy évvel ezelőtt láttam meg a felhívást. Ide bárki jelentkezhet, aki nem cukrász, vagy nem cukrászdában dolgozik. Mindenki saját recepttel indul a versenyen, otthon kipróbálhatja, fejlesztheti azt a tortát, amivel nevez. Megvan, hogy milyen alapanyagokat lehet, illetve nem lehet a sütés során felhasználni. Ilyen például a fehér liszt, és a hozzáadott cukor. Én almás, diós tortát készítettem erre a versenyre, amely a következő rétegekből áll: diós tészta, alma zselé, narancsos mascarponés, tejszínes krém, cukormentes tejcsokoládé és dió díszíti. Törekedni kell arra is, hogy minél alacsonyabb legyen a kalória értéke. Hozzáadott cukrot nem tartalmazhat, és a szénhidrát tartalomnak is minél alacsonyabbnak kell lenni. Ez a torta szeletenként 10g szénhidrátot és 217,7 kcal-t tartalmazott. Dietetikusok, cukrászmesterek is voltak a zsűriben, a legjobbak közül. Ők a megadott szempontrendszer szerint, szakmailag értékelik a tortákat. Van egy anyaglista, amit nem, és amit lehet használni. Ez keretet ad, ezen belül tudunk mozogni. De ezen túlmenően is gondolkodni kell, hogy mit mivel és miből mennyit teszünk bele, mert a szénhidrát és a kalória értékekre is figyelni kell. Ha ezek az értékek nem jók, akkor biztosan nem mehet tovább a versenyző. A döntőbe azt a tíz versenyzőt hívták, akiknek jók voltak az értékei, és cukrászati szempontból is megfelelő volt a tortájuk. Eddig négy alkalommal neveztem a versenyre, mind a négy alkalommal a döntőbe jutottam. Ott nagyon sokat lehet tanulni – a zsűri tagjaitól és a többi versenyzőtől is, mindig valami plusztudást ad. Mindig kaptam egy kis muníciót, amit be tudtam építeni az otthoni torta vagy süteménykészítésbe. Kedvelem ezt a versenyt, közel áll hozzám a szellemisége és tisztelem a szakmaiságát. Alapvetően a családnak szoktam tortát, süteményeket készíteni, de ha a barátaim jönnek, ők is szívesen fogyasztják ezeket, mondta Puskás Hajnalka.