1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Disznóvágás és adventi vásár

Évek óta hagyomány Szentkirályon, hogy ilyenkor karácsony előtt egy disznót vágnak le, amiből a település apraja és nagyja is ehet.

 

Most egy kétszáztíz kilós sertés vágtak le, a faluház udvarán. A böllér feladatokat ezúttal is László Benjamin látta el, de mellette még négy férfi aktívan vett részt a sertés tisztításban, pucolásában, feldarabolásban, és a hurka kolbász elkészítésben. Rajtuk kívül még hárman segédkeztek az egyéb feladatok elvégzésben. Természetesen mindig volt olyan, aki jófajta pálinkát is vitt a dolgozóknak, sőt még meggyes pitét is kínált az egyik asszonyság, amit jó szívvel adott, és amit szinte mindenki megkóstolt. Ott volt Szabó Gellért polgármester, és Molnár Zsolt katolikus plébános is. A női nemet az idősebb asszonyok képviselték, mondták is, hogy a fiatalabbakat már nem érdekli a disznóvágással kapcsolatos munka. Reggelire hagymásvért kínáltak azoknak, akik részt vettek a munkálatokban. Utána tovább folytatódott a munka, készült a hurka és a kolbász, valamint a konyhán orjaleves, amit egy óra után fogyaszthattak el azok, akik szeretik a disznótoros ételeket.

Addig, míg a faluház udvarán a disznóval voltak elfoglalva a férfiak és nők, a művelődési ház nagy termében adventi vásárt rendezett az általános iskola. Valamennyi osztály, részt vett a programban, szebbnél szebb karácsonyi díszeket kínáltak, és természetesen különböző süteményeket, de aki akart hot-dogot és szendvicset is vehetett, hozzá pedig ásványvizet, üdítőt, vagy teát vásárolhatott. Az ebből befolyt pénzt az osztályok kirándulásra fordítják.