1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Sváb Dánielnek hiányzik a labda és a csapattársai

Nincsenek jó helyzetben a labdarúgók sem. A koronavírus miatt, egyénileg kell edzeniük, és nem tudják, hogy mikor lehetnek majd újra együtt a pályán.

A Duna Aszfalt Tiszakécske LC NB II.-es csapatának tagjai is otthon, saját környezetükben végzik azt a feladatot, amit a vezetőedzőjük Virágh Ferenc rájuk szabott. Közülük csak néhányan tartózkodnak Tiszakécskén, közéjük tartozik Sváb Dániel, a többiek hazautaztak. A bal oldali védőnek elsőként azt a kérdést tettük fel, hogy érzi magát, és hogy telnek a napjai?

Köszönöm szépen jól vagyok, mindennap edzek, nem álltunk le, mert nem tudjuk azt, hogy mikor tudjuk folytatni majd a játékot, válaszolt a kérdésre. Főleg futó, erősítő, különféle dinamikus láberősítő feladatokat végzünk. Mi is a home offict tudjuk követni, futballista módszerekkel. Én jelenleg Tiszakécskén lakom és nagyon jó helyen, a Tisza partján tudok futni, természetesen egyedül, ahol meg vannak a távolságok. A többi feladatokat a lakásban, illetve a teraszon végzem. Nagyon komolyan összeállított edzés alapján dolgozunk, amit telefonos applikáción keresztül, vagy a GPS adatok lekérésével tudják ellenőrizni. Mivel mi nem maraton futók vagyunk, hanem focisták, ezért nem együtemű, hosszú távokat kell futni, mert azt megszokja az izomzat, hanem például fartlek (sebesség változás) mozgást. A fartlek a közepes-gyors meneteket váltogatja az egészen könnyűekkel. Ilyenkor a pulzus nagyon ingadozó. Ezért nem könnyű.

A bezártsággal kapcsolatosan Sváb Dániel elmondta, hogy nagyon hiányzik neki a labda, de a társak is. Megérti ezt a kényszert, mert most sokkal nagyobb dolgok történnek a világban, mint a foci, és ehhez kell alkalmazkodni. Azt természetesnek tartja, hogy ilyen esetben mindenkinek sokkal jobban hiányzik a mozgás, mert ahhoz vannak szokva. Az egyéni edzések, bármennyire is jók, még sem olyanok, mint amikor a csapattal együtt végzik. Fiatalok és erősek, évek óta rendszeresen edzenek, ezért nagy az igényük a különböző mozgásfajtákra. A lehetőségekhez mérten próbálja a labdát is használni. A stadiont ugyan lezárták, oda nem lehet bemenni, de aki nagyon akarja, az kiskapura rúghatja a labdát. A védő elmondta még, hogy rajta kívül Máté János és Batizi-Pócsi Balázs tartózkodik jelenleg Tiszakécskén. Nem csak velük, de a többi csapattársával is napi telefonos kapcsolatban vannak, és természetesen a vezetőedzővel is. Két hetes edzéstervet kapnak. Mindenkinek kötelező elküldenie a napi edzésmunkáját, amit folyamatosan ellenőriz Vellai Áron erőnléti edző. Nem lehet az, hogy valaki kihagy valamit. Különbség persze van, a korábbi és a mostani edzések között, mert a jelenlegi helyzetben otthonról kezdi a futást, nem pedig a pályán fut körbe. Azt még hozzátette Sváb Dániel, hogy mindenki becsületesen elvégzi a rá kiszabott edzést. Persze ez mindig jellemző volt a csapatra, soha nem volt kihúzó senki sem, de ez mindenkinek a saját, jól felfogott érdeke is. A védőnek, aki a barátnőjével él együtt, a nyáron lejár a szerződése. Előzetes megbeszélést már folytatott Nyilas Elek sportigazgatóval, de még semmi konkrétumban nem egyeztek meg. A megkeresése viszont jól esett neki. – Sajnos a járvány felborított mindent, de most ehhez kell alkalmazkodni. Remélem hamarosan vége lesz, tette hozzá.