1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 8 °C
  4. |

Vince-napi szőlő és bor szentelés Lakiteleken

A néphagyomány szerint, ha január 22-én Vince napján esik az eső, akkor tele lesz a pince, ha viszont száraz az idő, akkor üresen maradnak a pincék. Ehhez a naphoz több néphagyomány is kapcsolódik. Ebből a szőlő és borszentelést, valamint áldást tartotték ma a település határában lévő fiatal ültetvényben.

 

Az elmúlt évben tartottak először szőlőszentelést a Szentkirály-Lakitelek Hegyközségben. László Géza fiatal szőlőtermelő ötlete volt az, hogy ebből teremtsenek hagyományt. A mostani alkalomra a szőlős gazdákon kívül meghívta Lezsák Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Győri Tibort és feleségét, akik a csongrádi borrend tagjai. Bagi Ferenc katolikus plébánost és Kókai Géza református tiszteletest arra kérte, hogy szenteljék, illetve áldják meg a szőlőt, valamint a bort. Mind a ketten elmondták, hogy a bor jelentős szerepet játszott és játszik most is az emberek életében. Isten segítségét kérve megszentelték és megáldották a szőlő területet és az asztalra kihelyezett bort is. Ezt követően Papp Kálmán hegyközségi elnök arról beszélt, hogy a tél eddig kedvező volt a szőlő számára, igaz volt egy nap, amikor mínusz tizennégy fokot mértek, de az nem okozott károkat. Februárban is lehetnek még fagyok, amikor már megindul a szőlő nedvkeringése, és jelentős károkat okozhatnak. Ahhoz, hogy jól tudjanak majd az ősszel szüretelni szerencsére is szükségük lesz a gazdáknak, mert tavaszi fagyok, jégverések, gombabetegségek mind okozhatnak problémát. Természetesen addig sokat is kell dolgozni az ültetvényekben. A szüret a legfontosabb a szőlőtermelők szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy nem lesz gond az értékesítéssel, és megfelelő áron tudják majd eladni. Lezsák Sándor tiszteletbeli szőlősgazdának mondta magát, mivel van családi szőlőterületük, de ő nem ért a kezelésükhöz. Bizakodását fejezte ki, hogy ha elmúlik a pandémia, akkor a Hungarikum Ligetben lévő borkatedrális is működni fog majd. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek a bortörvény megvalósulásában. Amint azt elmondta, a termelőknek voltak olyan észrevételeik, amelyeket sikerült belevenni, de olyanok is, amelyeket nem. A honatya véleménye is az volt, hogy nagyon komoly ellentét van a felvásárlók és a szőlősgazdák között. Ezt nem tudták még feloldani, de nem adják fel, további tárgyalásokra, egyeztetésekre van még szükség ahhoz, hogy a termelők is jól járjanak, ne csak a felvásárlók.

A jelenlévők Papp Kálmán rajnairizling borával koccintottak, és pogácsából falatoztak. Viccesen elhangzott az is, ha már ennyien összegyűltek, akkor talán meg lehetne metszeni László Géza fiatal, mindössze öt éves hárslevelű ültetvényét is, mert az mindössze 0,7 hektár.