1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Tarthatatlan állapotot szüntetett meg az önkormányzat

Az elmúlt időszakban nagy problémát okozott a nyárlőrinci önkormányzat számára a külterületi szemét. A kihelyezett konténerek hamar megteltek, de utána ismeretlen személyek mellé rakták ki a számukra felesleges hulladékot.

A szeméttároló edények mellett minden féle hulladékot lehetett találni. Az talán szerencse volt, hogy nagy részüket zsákban helyezték el, és nem csak úgy leöntötték az út mellé. – Ez az állapot tarthatatlan volt, mondta Pénzváltó István polgármester. – Azon a helyen ugyanis a WC kagylótól a heverőig szinte minden volt, ami elképzelhető. A Közút Zrt. is jelezte felénk, hogy figyelik azt a részt, mivel az út, ahol a konténerek ki voltak helyezve, hozzájuk tartozik. Szóba került több megoldás is a problémával kapcsolatban, közülük az egyik az lett volna, hogy bekerítjük a lerakó helyet, és csak bizonyos időben tartjuk nyitva. Ezt azonban elvetettük, mert korábbi tapasztalatból kiderült, hogy nyitva tartáson kívül is leraknák a szemetet a kerítésen kívül. Éppen ezért ezt nem tartottuk jó megoldásnak. Szórólapot készítettünk a külterületi lakosok számára, amiben arról tájékoztattuk őket, hogy áttérünk a házak előtti hulladék lerakásra. Ez úgy történik, hogy a külterületen élők zsákba kihelyezik a meghatározott mennyiségű (nem korlátlan) szemetet a tanyájuk elé, amit az önkormányzat adott időpontban elszállít. A külterületen élők a szemét elszállításáért eddig sem fizettek. A kommunális adót ugyan fizetik, amiben benne van a földutak karbantartása, és a konténerek ürítése, ami jóval többe kerül, mint amit ők befizetnek. Így talán kontrollálható, hogy ki mennyit és mit rakott ki. Az önkormányzat hulladék kezelési szerződést kötött a kecskeméti hulladék lerakóval, ahova beszállítjuk a szemetet. Ennek a költségét természetesen az önkormányzat állja, mint ahogyan eddig is. Az új rendszert tudatosítottuk a külterületen élőkkel, és most már ezt a megoldást alkalmazzuk.

Az önkormányzatnak és a lakosságnak közös érdeke, hogy megszüntesse az illegális szemétlerakást, illetve, hogy az összegyűjtött szemetet megfelelően kezeljék. Ezért 2021. március 1-től a külterületen található hulladékgyűjtő szigeteket felszámolta, és helyette a tanyákról szállítja el a kihelyezett kommunális hulladékot. Minden külterületi ingatlantulajdonos: kommunális hulladékot kéthetente egy darab 130 literes zsákban, szelektív hulladékot (műanyag, papír és fém csomagolási hulladékot) havonta egy darab 110 literes zsákban helyezhet ki az ingatlana elé. Veszélyes hulladék (használt elemek, akkumulátorok, festék, oldószer, gumi) kihelyezése nem lehetséges. Az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a zsákokat a külterületi lakosok részére. Évente egy alkalommal pedig lomtalanításra is lehetőség nyílik. – A környezetvédelem és a település tisztaságának megőrzése érdekében a jövőben fokozottan ellenőrizzük majd a külterületet, főként a felszámolt gyűjtőpontok környékét. A tervezett szállítási napokról külön tájékoztatást adunk a külterületen élőknek, tette hozzá Pénzváltó István.

Úgy tűnik, hogy az akció bevált. Amióta elvitték a kukákat, nem található szemét a korábbi lerakó helyeken.