1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Magyarország legszebb konyhakertje

Kecskemét városa, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programnak.

 
 

Az egyesület a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket. Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!”

 
 

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a legfőbb feladat, arra ösztönözni a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha. A konyhakert művelése a szép hobbin túl, nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

 
 

A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek.

 
 

Nevezési kategóriák:

 

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 10 – 50 m2

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: öko/bio módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása (van benne madáretető (itató, és odú), ha a kertben minél több féle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz, minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében. Vegyszer használata esetén a permetezési napló naprakész, szabályos vezetése kötelező!

Az érdeklődők legkésőbb 2021. június 15-ig jelentkezhetnek.

Kitöltött jelentkezési lap leadható, személyesen: az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájának portáján, 6000 Kecskemét, Csányi krt. 14.

E-mailben, online: [email protected]

Postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

„A legszebb konyhakert program 2021 – Kecskemét” eredményhirdetése: 2021. október 2. (szombat).

A program felhívása és a jelentkezési lap elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és facebook oldalán. facebook.com/akegyesulet/

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszik fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz.