1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Versennyel emlékeztek Zalay Gézára és Igaly Diánára

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Zalay Géza koronglövő emlékversenyt Tiszakécskén az Árkus-dűlői lőtéren.

 

2007. október első szombatján volt az első verseny tudtuk meg Fésüs Sándortól a verseny főszervezőjétől. – Sokan voltunk, régi vadásztársak, akik közül sajnos már többen nincsenek közöttünk, de úgy gondolom, hogy igaz az a mondás, hogy akit nem felednek, az örökké él. Ez a versenyünk duplán a nosztalgia, illetve a visszaemlékezés jegyében zajlik. A mi korosztályunkra a 70-es évek elején figyelt fel Géza bácsi, és nevelte belénk a skeet lövészet szeretetét. Ennek köszönhetően fel tudtuk váltani az akkori megyei skeet lövő csapatot és szép eredményeket hoztunk haza Bács-Kiskun megyének. Azért mondtam, hogy dupla megemlékezés is, mert Géza bácsi, és a fia Géza is Igaly Jóskával és feleségével Tecával, Igaly Diána szüleivel együtt versenyeztünk. Ezen a napon együtt emlékezünk Géza bácsira és Igaly Diánára. Zalay Géza megteremtette, népszerűsítette a skeet lövészetet, Diána pedig világhírűvé tette, mint olimpiai bajnok, akit kicsi lánykora óta ismertem. Az édesapja vérbeli vadász volt, az anyukája női kategóriában kiváló skeet lövő.

A Zalay Géza emlékversenyen három pályán történt lövészet. Az első pályán korong vadászat, amit csak néhány éve űznek nálunk. Ez olyan pálya, ahol öt-hét dobógép szerepel, amelyek minden féle repülő, futó vadat utánoznak. Különböző állásokból, különböző szögből kell lőni. A második a skeet pálya, amely szigorú szabályok alapján megalkotott lőpálya. A két lőtorony egymástól megszabott távolságra van, félkörívben helyezkedik el a hét lőállás, középen pedig a nyolcadik. A félkörívben az egymástól bizonyos távolságra lévő lőállásokról kell lőni. A két toronyból egyformán dobnak a gépek, de mivel változtatni kell a lőállást a lövések szöge mindig változik, ami nehezíti a lövészetet.

– A lőterünkön építettünk egy tizenöt méter magas dombot, ami szintén korong vadász pálya, de negatív, ami azt jelenti, hogy fentről lőnek lefelé. Ez egy újdonság, az országban talán kettő van még, de a miénk volt az első, amire büszkék is vagyunk. Ez az úgynevezett domb a harmadik lövési hely. Minden pályán huszonöt korongra történt a lövés, így maximálisan hetvenöt pontot lehetett elérni. Ez ritkán szokott elfordulni, de a fiatalok között vannak olyanok, akik csak egyet, kettőt, esetleg hármat hibáznak, tette hozzá Fésűs Sándor.

A Zalay Géza emlékverseny országosan meghirdetett lövész verseny. A korona vírus miatt azonban több verseny is elmaradt. Most, hogy már lehetőség van sporteseményeket rendezni, mindenki pótolni akarja az elmaradt versenyeket, így minden hétvégére jut lövészet.

Eredmények, nők: 1. Csenkei-Papp Rita 75/47, (Csongrád-Csanád megye), 2. Csorba Gyuláné 75/42 (Bács-Kiskun). Szuper veterán 65 év felettiek 1. Szurovecz István 75/57 (Bács-Kiskun), 2. Farkas Mihály 75/56 (Bács-Kiskun), 3. Tóth Imre 75/55 (Heves). Veterán 1. Deczki József 75/70 (Jász-Nagykun-Szolnok), 2. Simon Pál 75/68 (Békés), 3. Hegyi János 75/66 (Csongrád-Csanád). Szenior 26-55 év közöttiek. 1. Szarka József 75/70, 2. Zsigó Imre 75/68, 3. Csorba Gyula 75/64 (mind három Bács-Kiskun). Ifjúsági 25 év alattiak: 1. Revuczki Patrik 75/62, 2. Farkas Tamás 75/61, 3. Vas Máté 75/59 (mind három Bács-Kiskun).