1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Harminc zenekar lép fel az Alpárfeszten

Javában zajlik az Alpárfeszt, ezúttal új helyszínen, és egy bónusz nappal megtoldva az elmúlt évi, pandémia miatt elmaradt koncertek miatt.

 

Szerdán pontosan délben nyitotta meg kapuját a lakiteleki autós kemping, a zenei fesztiválra érkező érdeklődők előtt. Az új helyszínen a szervezők mindenre gondoltak, ami egy fesztiválon előfordulhat. A jegyet váltókat, attól függően, hogy egy, vagy több napra váltanak jegyet, különböző színű karszalaggal látják el. Működik orvosi ügyelet, a kemping mosdója mellett nagy méretű konténer mosdókat is felállítottak külön a nőknek és a férfiaknak. Természetesen büfék is üzemelnek, ahol nagyon népszerűek a kézműves sörök. A hangfalakot nem a falu felé állították be, hanem a nem lakott Kisrét felé, így esetleg csak néhány családot zavarhat a zene, ami a megszokottnál talán még kicsit halkabb is, persze ez a fellépő együttesek függvénye. A koncert sorozat szombaton éjfélkor ér véget.

– Ez már a hatodik alkalom, amikor megszervezzük az Alpárfesztet, sajnos az elmúlt évben a Covid miatt elmaradt, mondta Sánta Zoltán a fesztivál egyik főszervezője. Az a helyszín, ahol eddig voltunk már nem volt használható a fesztivál megrendezésére, mert a tulajdonos másra akarta használni, ezért kellett váltanunk. Sajnos Tiszaalpáron nem találtunk másik olyan helyszínt, ami megfelelő infrastuktúrával is rendelkezik és jól meg lehetett volna közelíteni. Lakitelek azonban befogadta a rendezvényünket így kerültünk az autós kempingbe. A négy napra harminchárom zenekar fellépését terveztük, de három kiesett, különböző okok miatt. Valamennyi napon éjfélkor befejeződnek a koncertek. Az első napon az utolsó fellépő rövidített programot játszott a vihar miatt, ami inkább csak szél volt, mint eső. A fellépő együttesek többsége rockzenét játszik, de van funky, jazz heavy metal és reggae is. A környező települések közül Kecskemétről érkezett a legtöbb zenekar, így a Nova Prospekt, a KIES, Witch Bone Garden, Fülöpjakabról a Kis Türelmet. Szegedről, a fővárosból is jöttek fellépő zenekarok, de a Plastik Ocean például Sopronból érkezett hozzánk. Tiszakécskét a Mayflay és a Let the cigar die képviseli, tette hozzá Sánta Zoltán, aki az utóbbi két együttes gitárosa.

Évek óta van egy zenekari mag, akik szinte minden eddigi fesztiválon részt vettek. Ezek az együttesek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Közülük talán a legnagyobb a LAZARVS, akik Fonogram díjasok. Természetesen vannak kezdő zenekarok is. Pontosan ezért is szervezik meg az Alpárfesztet, mert a kisebbeknek is lehetőségük van fellépésre, és örülnek annak, hogy a nagyobb népszerűségű zenekarok mellett játszhatnak.

A fesztivál gyakorlatilag a kezdetektől fogva kitiltotta a műanyag poharakat a rendezvényről, helyette újra hasznosíthatókat használnak. A tudatos környezetvédelemmel kapcsolatban, Zenészek a környezetért címmel szombaton szemetet szednek a Holt-Tisza partján.