1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

A kutyák körül forog Orbán Gyöngyi élete

Közel húsz kutya él egy tanyán Lakitelek határában. Nem elhagyatott helyen, hanem jó körülmények között, kennelben, megfelelő gondoskodás mellett. Hangos ugatással jelzik, hogy idegenek közelednek a tanyához.

 

Orbán Gyöngyit azon kívül, hogy vendéglátóipari egységet működtet, mindenki a kutya szeretetéről ismeri. Negyven éve él Tőserdőben, ez alatt az idő alatt mindig megmentette az elhagyott, vagy sérült kutyákat és macskákat. Akkor még a saját háza környékén alakított ki számukra megfelelő helyet. Később, hogy az állatokat meg lehessen ismerni, állatorvosi segítséggel, chippet kaptak a kutyusok, hogy gazdához tudjanak menni. Egyre nehezebb volt azonban gazdát találni számukra, így a növekvő állománynak helyet kellett találni. Szerencsére ebben a barátai, ismerősei segítséget nyújtottak addig, míg gazdához nem kerültek. – Folyamatosan kerestem egy tanyát, ahol az állatoknak megfelelő lehetőséget tudnék biztosítani, meséli Orbán Gyöngyi. Sikerült is szereznem egyet, de előtte konzultáltam dr. Pesír Zoltán állatorvossal, hogy megfelelő lesz-e az a hely az állatoknak. A fejemben akkor már benne volt, hogy mit hogyan tudok kialakítani, mert egy romos ház volt, melléképülettel együtt. Szerencsére három év alatt sikerült úgy kialakítani, hogy idehozhattam a kutyákat. A főépület még felújításra vár, ott a cicákat helyeztük el. Ahogy érkeztek hozzánk a kutyák, úgy bővítettük a kenneleket. Nagyon sokan segítettek abban, hogy ki meg tudtuk valósítani ezt a menhelyt. Engedélyt ugyan is csak úgy kaphattunk, ha az előírásoknak megfelelünk. Éppen ezért ki kellett alakítani egy orvosi szobát, ételtárolót, gyengélkedőt, karanténkennelt, ahol két hetet töltenek el a hozzánk került kutyák, és természetesen kennelsornak is lennie kellett. A kutyákat összeszoktatjuk, együtt játszanak az udvaron. Közel húsz kutyánk van, de ez szinte mindig változik, mert hoznak is be, de szerencsére sikerül gazdát is találni. Vannak olyan kutyáink, akiket jegyzői utasításra hoztak be, de az is elfordult, hogy olyan állat került hozzánk, akit vasvillával megszurkáltak. A több hetes kezelést az egyesületünk finanszírozta. Dr. Pesír Zoltán és dr. Tímár Tímea az állatorvosaink, akik rendszeresen látogatják az állatokat, és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Minden kutyánk oltással és chippel rendelkezik, és féreghajtót is kapnak. A keverék kutyákon kívül fajta tiszta állatok is vannak. Ezen kívül macskákat is befogadunk, jelenleg tizennyolc van belőlük. A kölykök kivételével mind ivartalanítva vannak. Az állatoknak szükséges élelmet gyűjtésből és támogatásból tudjuk megszerezni.

A Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület az elmúlt év februárjában alakult, aminek Orbán Gyöngyi az elnöke. Jelenleg tizenkét tagjuk van, egy kivétellel mindenki lakiteleki. Vannak olyanok, akik a becsületes munkájukat támogatják, köztük van a lakiteleki önkormányzat is, akik havi ötvenezer forintot adnak az egyesületnek, amit általában orvosi kezelésekre költenek. Az egyesület céljai között szerepel a járőrszolgálat. Ez azt jelenti, hogy felkutatják a külterületeken a kóbor ebeket. Terveik között szerepel állatvédelmi oktatás gyerekeknek, akik a munkából (kennel takarítás, kutya sétáltatás) is kiveszik a részüket, és megtudhatják, hogy az állatok hogyan kerültek az egyesülethez. Szerencsére vannak önkéntesek is, akik nagyon aktívak, velük együtt szoktak élelmet gyűjteni. Az ő segítségükkel próbálják majd a kutyákat az alap dolgokra kiképezni. Azoknak, akik tőlük fogadtak örökbe kutyát, díjmentes lesz a képzés, akik pedig saját állatukat akarják tanítani, kedvezményes áron tudják ezt megtenni, két szakképzet oktatójuk segítségével. A kutyák egyébként nagyon fegyelmezettek, nem támadnak, nem harapnak, lehet őket simogatni. Olyan még nem fordult elő, hogy valakit megtámadtak volna. E sorok írója is tőlük hozott nem régen kutyát. Terveik között szerepel még az állatsimogatás is, mert több háziállatuk: baromfik, juhok, kecske és egy ló is van, amihez kacsát, libát pulykát és pávát szeretnének szerezni.