1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kirándulás járt a diákoknak az első helyért

Izgalmasan kezdődött a tanév a nyárlőrinci általános iskola 6. osztályos tanulói számára. Még az elmúlt évi tanévben részt vettek egy pályázaton, melynek fődíja egy ingyenes osztálykirándulás volt Sirokra és környékére.

 

A hat fordulós, rejtvényekkel, totókkal tűzdelt feladatok megoldásában a szülők is nagy lelkesedéssel segítettek. A közös munka végeredménye az első helyezés lett. A Covid-járvány miatt a kirándulásra szeptemberben került sor. Nemcsak a siroki Vár-Camping által felajánlott szállásért nem kellett fizetniük, hanem a környék látnivalóit is ingyenesen tekinthették meg a diákok. A parádsasvári üvegmanufaktúrában szóhoz sem jutottak, miközben percek alatt elkészült egy rózsa, egy elefánt vagy éppen egy éjszaka világító hattyú. Parádon a tájházat tekinthették meg, majd Asztalos Johák fafaragó kiállításán életnagyságú faszobrokban gyönyörködhettek. A siroki Sárkányos Lovagrend tagjai középkori fegyvereket mutattak, amelyeket kézbe foghattak, megforgathatták, majd az íjjal való lövést is kipróbálhatták.

A siroki vár hatalmas élményt jelentett számukra. Nem kis kihívás volt feljutni a meredek úton a várba. Ott lélegzetelállító kilátás fogadta őket, mivel beláthatták az egész környéket. Az idegenvezető nemcsak a vár történetét mesélte el, hanem a várhoz és a környező sziklákhoz kapcsolódó mondákat is. A sötét alagútban egy denevér cikázott közöttük, nem kis ijedtséget és sikoltásokat kiváltva a gyerekekből. A parádi kocsimúzeum is nagyon tetszett mindenkinek, de a mellette lévő istállóban békésen álldogáló lovak mellől nehezen indultak tovább. A kisnánai várban is nagy szeretettel vártak őket. Ott megtekinthették a szlovák tájházat, filmvetítésen keretén belül ismerkedhettek a hely történetével, majd kedvükre bebarangolhatták a vár területét. Hazafelé megpihentek Sástón, ahol még megmászták az 53 méter magas kilátót is.