1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Vince-napi szőlőszentelés Lakiteleken

Harmadik alkalommal tartott Vince-napi szőlőszentelést a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség Lakiteleken. Az ötlet, László Géza fiatal szőlősgazdától származik, akinek ez úttal is a fiatal kékfrankos szőlőjénél tartották az eseményt.

 

A népszokások szerint, ha Vince napján, január 22-én fénylik, vagyis süt a Nap, akkor a boros gazdák szerint megtelik a pince. Ez az időpont a tavaszi munkák kezdetét is jelentette korábban a szőlőültetvényekben. A pincékben viszont eddig sem szünetelt a munka, lefejtették a borokat, Vince napján pedig megízleltették másokkal is munkájuk eredményét. A hagyományok szerint, a szőlős gazdák gömböcöt, hurkát, kolbászt is kiaggattak a szőlődrótra, ezzel is azt sugallva a növénynek, hogy akkora fürtöt várnak tőle, mint a kolbász, és akkora szemű bogyókat szeretnének, mint egy hurka. László Géza nem bízott semmit a véletlenre, négy pár kolbász akasztott fel a drótra, persze csak közvetlen a szentelés előtt, amit később, a koccintás után el is fogyasztottak. A szőlőtermelők bizakodóak az idei évvel kapcsolatban, az időjárás kegyes volt hozzájuk, a téli fagyok eddig még nem tettek kárt az ültetvényekben.

Az összegyűlt szőlősgazdákat, borászokat az ötletgazda köszöntötte, aki Vince-napi szokásokról ejtett néhány szót. Ezt követően Dabasi Gábor borász, a Damax Kft. ügyvezetője is beszélt a Vince-napi hagyományokról. A katolikus egyház nevében Bagi Ferenc plébános, a reformátuséban pedig Kókai Géza tiszteletes kérte Isten áldását a lakiteleki szőlőtermelőkre. Ilyenkor természetesen nem maradhat el a koccintás sem. Papp Kálmán generosa, valamint Dabasi Gábor kékfrankos rozéja került a poharakba koccintás előtt, amit jó szívvel fogyasztottak el a jelenlévők.