1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Megünnepelték a Föld napját a nyárlőrinci óvodában

Az elmúlt két évben a pandémia miatt nem tudták megtartani a nyárlőrinci óvodában a Föld napját, de ezúttal nem volt akadálya. Nem csak a helyi, de a lakiteleki és a tiszaugi óvodások is ott voltak, hogy részt vegyenek a programban.

 

Korábban egy társulásba tartozott a lakiteleki, a nyárlőrinci és a tiszaugi intézmény, ezért a felmondás után is tartják egymással a kapcsolatot az óvodák. Almási Barbara intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a csoportok kaptak egy térképet, amin rajta volt, hogy milyen sorrendben haladjanak végig az állomásokon. Hozzátette, hogy nagyon készültek erre a napra, aminek a megvalósításában a szülők is sokat segítettek.

A Föld napi program keretében a gyerekeknek nyolc állomáson kellett volna végig menniük, de abból egyet, az eső miatt töröltek. A teraszon dughagymát ültettek az óvodások műanyagpohárba, amit haza is vihettek. A zsibongóban a Bács-Kiskun Megyei Vadászhölgyek Egyesületének tagjai tartottak előadást az erdőről, mezőről és a benne élő állatokról. A következő állomáson mocsárjárással kellett megközelíteni egy fát, amit most a húsvéti tojásfa helyettesített, és a végén meg lehetett ölelni. A szelektív gyűjtésnél a szétszórt szemeteket négy felé (papír, üveg, műanyag, fém) kellett kiválasztani. A könyvtárban, az év madaráról a zöld küllőről láthattak filmet. A parkolóban különböző mezőgazdasági gépekkel, kombájnnal, bálázóval, markolóval ismerkedhettek meg a gyerekek. Számukra ez volt a legélvezetesebb, mert felmehettek a vezetőülésbe, a kombájn hatalmas kerekébe beülhettek, a markoló lapátjába pedig beguggolhattak. A gyerekeknek tetszőleges technikával pályaművet kellett készíteni a zöld küllőről, amit a tornaszobában állítottak ki. Minden állomáson kaptak egy puzzle darabot, amit a térkép hátuljára tudtak felragasztani. Amennyiben ügyesek voltak, akkor az év madarát a zöld küllő fényképét tudták kirakni. Összesen tizenkét csoport vett részt a programban, akik a végén oklevelet kaptak, mellé pedig minden kisgyerek egy hűtőmágnest vihetett haza, amit egy helyi anyuka, Simonyiné Tóth Erika készített.