1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Tűzfal és tanya a tiszakécskei fotókiállításon

TanyaFal címmel Fekete Attila képeiből nyílt fotókiállítás az Ókécskei Közösségi Házban. A tárlatot Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet nyugalmazott főigazgatója nyitotta meg.

 

Nem mindennapi fotókat láthattak az érdeklődők a kiállítás alkalmából. A budapesti régi tűzfalakba olyan tanyai képeket „varázsolt” Fekete Attila, amelyek Tiszakécske környékén készültek az elmúlt években. Erről a következőképpen vall az alkotó. „Budapesten még szép számmal vannak üres falfelületek. Régi tűzfalak, melyeken elvétve óriásplakátok láthatók, holott akár kiállításnak is teret adhatnának. Mivel a tűzfalak egyre fogynak, elfedik őket az emeletráépítések, a foghíjakat beépítik, adódott a párhuzam, hogy az eltűnő tűzfalakon egy letűnő világ, a tanyák képei jelenjenek meg. A tanyák nagy részét már elhagyták, s a magukra maradt épületek pusztulnak, sok esetben már meg is semmisültek. A két világ sorsa, a város régi maradványai, s a magukra maradt tanyáké egy felé mutat, s a kiállítás, mint egy virtuális városképi kiállítás, ennek a két világnak a mementója.”

Polyák Albert Németh Lászlót idézte, amikor elmondta, hogy a magyar falunak meg voltak a maga szokásai, törvényei, viseletei. Ez a világ azonban már kezd elmúlni, de nem szabad sajnálni, mert sokkal több veszett el ennél, a meder szaladt ki a folyó alól. Elveszett az alkotó ember, aki a tanyai világban meg tudta a maga életét szervezni. Ez a kiállítás formájában, hangulatában, színeiben, megható és megrendítő is egyben, mivel a fotózás legjobban tudja visszaadni a valóságot. Egy varászlatos élményt lehet visszakapni a képek során. Nem csak falusi, de városi ember számára is üzenetet jelentenek Fekete Attila fotói, hangsúlyozta Polyák Albert.

A kiállításon közreműködött Zombor Balázs és a Csavargók. A tárlatot augusztus 20-ig lehet megtekinteni.