1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Szalma és szénabála, valamint erdő is égett Tiszaalpár határában

Ma kora délután kigyulladt egy erdő rész és háromezer szalma-és szénabála Lakitelek és Tiszaalpár között. A tűzoltókon kívül több traktor is érkezett a helyszínre, hogy a tűz tovább terjedését tárcsázással megakadályozza.

 

A szalma- és szénabála azé a tiszaugi férfié volt, aki szürkemarháinak gyűjtötte a szénát és a szalmát. A marhák jelenleg a nyári legelőn tartózkodnak, így ők nem voltak veszélyben.

Helyszíni információnk szerint a tűz a vasúti sín és az erdő között keletkezhetett, de az is lehet, hogy a Nap egy üvegdarabot hevített fel annyira, hogy attól gyulladt meg a száraz avar. Először az erdő kezdett égni, majd a szél a lángokat átfújta a bálákra. Gyorsan lángra kapott a sor, amibe a tulajdonos elmondása szerint háromezer bála lehetett. Egy szénabála értéke most húszezer forint. Az ő véleménye az volt, hogy a bálákat már nem lehet megmenteni, az erdőt azonban igen. A tulajdonosnak az anyagi káron kívül az a legnagyobb gondja, hogy mit fog majd télen adni, a több mint háromszáz szürkemarhának és nyolcvan bivalynak.

A kiérkezett tűzoltók gyorsan megkezdték az erdő oltását. Közel egy hektár erdő egy idősebb hölgyé, a többi a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdona. Ott jártunkkor már úgy látszott, hogy sikerült a tűz tovább terjedését megakadályozni az erdőben. Az oltási munkálatokban a tiszakécskei önkormányzati, a lakiteleki önkéntes, valamint a kiskunfélegyházi, kalocsai, ceglédi, kunszentmártoni és karcagi hivatásos tűzoltók is részt vesznek. Az oltás még folyamatban van.