1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Sárkényhajó versenyt rendeztek Tiszaalpáron

Nem igazán fogadta kegyeibe az időjárás, az idei tiszaalpári sárkányhajó verseny résztvevőit. Esett az eső dörgött, villámlott, így meglehetősen hosszúra nyúlt a rendezvény.

 

Bár mindenki az időjárás előrejelzését figyelte, ami nem jót ígért, a szervezők mégis úgy gondolták, hogy nem halasztják el a versenyt. Reggel még viszonylag fátyolfelhős idő volt, amíg leadták a nevezéseket a csapatok, de utána elkezdett esni az eső. Addig azonban nem akarták elkezdeni, míg az égi áldás be nem fejeződik. Így majd nem egy órás késéssel tudott elindulni az első két hajó. Ők, mire elfoglalták helyüket a csónakokban, újra eleredt az eső. Ezt a futamot azonban már nem akarták megállítani, így ez a két csapat, végig esőben evezett. Ezt követően viszont több mint fél órás szünet következett, a dörgés, villámlás és az eső miatt. A csapatok ez idő alatt behúzódtak a sátrak alá, ahol különböző pörkölteket főztek.

Az eső viszonylagos csendesedése után azonban úgy döntöttek a szervezők, hogy folytatják a versenyt. Az égi áldás, ami nagyon jól jött a földekre, nem zavarta a versenyzőket, és a helyezésekért nagy harcot vívtak. Mindenki beletette az apait és az anyait. Az elmúlt évekhez viszonyítva viszonylag kevés csapat mérettette meg magát, de ez minden valószínűség szerint, az időjárási körülményeknek volt köszönhető, mert akik ott voltak, azok nagyon jól érezték magukat. Most is nagy harcot vívtak egymással, aminek következtében az első helyet a Roll-Speed szerezte meg, második lett a Tiszavadász, harmadik pedig a Vikingek csapata. A helyezettek tagjai érem jutalmazásban részesültek, míg az első helyezett elnyerte a kupát.

Sajnálatos módon egy szerencsés kimenetű baleset is történt a rendezvényen, aminek következtében egy férfi életét sikerült megmenteni. A helyi negyvenöt éves férfi, a rendezvény ideje alatt több alkalommal is átúszta a holtágat, akkor, mikor az időjárás azt megengedte. Az utolsó futam után is ezzel próbálkozott. Már majd nem átért a túlsó partra, amikor elmerült, majd ismét a víz felszíne fölé került. A parton valaki észre is vette, hogy már nem mozog, és azonnal értesítette a hangosbemondót. Először az egyik sárkányhajó kormányosa sietett a szerencsétlenül járt férfi segítségére, de egyedül nem tudta a hajóba húzni. Rögtön öten is a vízbe ugrottak, hogy segítsenek neki. Szerencsére sikerült a sárkányhajóba betenni, és amikor kiértek a partra megkezdték az újjáélesztését. A mentők telefon segítségével adtak utasításokat, az újraélesztőknek. A helyszínre két mentő és egy mentőhelikopter is érkezett, akik átvették az eszméletlen férfi gondozását. Reményeink szerint sikerült a férfi életét megmenteni.

A szerencsétlenül járt férfi felesége elmondta, hogy a férje nem régen szívműtéten esett át, és lehet, hogy az okozhatta a balesetet. Egyébként jól és szeretett úszni. A férfit a mentők a kecskeméti kórházba szállították.