1. 2024.07.16. kedd, Valter
  2. |
  3. 39 °C
  4. |

Jubileumi őszköszöntő felvonulás Lakiteleken

Őszköszöntő szüreti felvonulást tartottak Lakiteleken. Ez volt már a harmincadik rendezvény, amit a helyi óvoda szervezett.

 

Már korábban is mint három évtizede volt szüreti felvonulás a településen, de az néhány alkalom után megszűnt. 1992-ben az akkori óvoda vezetése és szülői szervezete gondolt egy nagyot, és megszervezte az első őszköszöntő szüreti felvonulást. Az elmúlt időszakban legtöbbször kellemes idő fogadta a felvonulókat, a mostani programba azonban beleszólt az időjárás, mert több alkalommal is eleredt az eső. A hagyományok szerint futással kezdődött a nap, a Bacchus Borozó előtt. Az óvodásoktól a felnőttekig a különböző korosztályok különböző távokat teljesítettek. A délelőtt során nagy sikere volt az arcfestésnek, az ugrálóvárnak, meg lehetett húzni a préseket és természetesen lehetett mustot és bort is kóstolni. Hagyomány a településen, hogy a felvonulás előtt a kisbíró, a hegybíró, és a polgármester koccintanak. Ez most sem maradt el, de előtte Aszódiné Magyar Beáta intézményvezető elevenítette fel az elmúlt harminc évet. Azokat, akik jelentős szerepet játszottak benne, megajándékozták.

Az is hagyomány, hogy a legkisebbek, az óvodások is bemutatják táncukat. Ezúttal is nagy sikert arattak a nem is olyan rövid programjukkal. Őket a Kösöntyű Néptánccsoport követte, akik népviseletbe öltözve ropták a táncot. Mivel bizonytalan volt, hogy fog-e esni az eső, ezért lerövidítették a felvonulás útvonalát. A Hungarikum Ligetbe nem mentek ki a fogatok és a traktorok, csak az Autóscsárda, a piactér, valamint az Anna presszó előtt állt meg a menet, ahol az érdeklődőket a csőszpárok borral és pogácsával kínálták, a Kösönytűsök, valamint az ifjúsági tánccsoport tagjai pedig tánccal köszöntötték a jelenlévőket.

Este a Hungarikum Liget Lakodalmas Házában kezdődött a jótékonysági bál, aminek a bevételéből udvari foglalkoztató játékokat szeretnének vásárolni. A jó hangulatról a kecskeméti Hangulat zenekar gondoskodott.