1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Drog prevenciós előadást hallgattak a nyárlőrinci diákok

Előzzük meg a függőségek kialakulását címmel drog prevenciós előadást hallgattak a nyárlőrinci általános iskola hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulói.

 

A mai fiatalok nagyon sok olyan lehetőséggel találkoznak, ami azzal járhat együtt, hogy különböző szerek hatása alá kerülnek, és akár a függőségig is eljuthatnak. Hogy ez lehetőleg ne történhessen meg, két szakember érkezett a Nyárlőrinci Buzás János Általános Iskolába. Vidéki Nagy Renáta a kecskeméti megyei kórház gyermekosztályának vezető ápolója és Bánfi Anita, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakképzési referense vállalták azt a feladatot, hogy felvilágosító előadást tartanak a 6-7-8. osztályosok tanulók számára.

Az interaktív foglalkozást az alkohol veszélyeinek bemutatásával kezdték. Az előadók nem győzték hangsúlyozni, hogy az alkohol is drog, csak éppen legális. A gyerekek ezzel találkoznak először, nem tudva, hogy hatása milyen pusztító lehet a szervezetre. Beszéltek arról, hogyan jut el az alkohol minden sejtünkbe, milyen változásokat okoz főleg a nem regenerálódó idegsejtekre. Sajnos a kórházakba nem ritkán kerülnek gyerekek is, nagyon súlyos alkoholos tünetekkel. A diákok megfoghatták azokat az eszközöket, amikkel az orvosok az ilyen esetekben életet mentenek: az ő korosztályuknak való gumicsövet, amivel a gyomormosást végzik, a tubust, melyet légzésleálláskor használnak, az infúziós tűt és tasakot, mely szintén fontos eszköz az egészség helyreállításában.

A dohányzás okozta károk bemutatásával folytatódott a foglalkozás, majd következett a nap fő témája, a drogok. Nagyon fontos tudni mindenkinek, hogy mivel a drog nagyon jó üzlet, ezért szinte keresni sem kell, a terjesztők keresik és meg is találják vele a gyerekeket. Ijesztő volt hallani, hogy az ezt a korosztályt leginkább érintő LSD-ből elég egy mikromennyiség a hatás kiváltásához, így azt könnyedén bármibe bele lehet juttatni. Lehet az ital, rágógumi, bélyeg és bármi más is. Mivel a hiánytünetek csak 3-4 nap múlva jelentkeznek, a kipróbáló könnyen hiheti azt, hogy ő ellen tud állni a függőség kialakulásának. Természetesen szóba került az is, hogyan lehet megvédeni magunkat attól, hogy a kéretlen beetetés áldozatává váljunk. A legfontosabb gondolat többször is elhangzott, még pedig az, hogy minden drog, maradandó egészségkárosodást okoz!

A gyerekek nagyon aktívan, és hihetetlen érdeklődéssel fordultak az előadók felé. Látni lehetett a döbbenetet és az ijedséget az arcukon, mikor meghallották a következményeket, és főleg, amikor kezükbe vehették az orvosi eszközöket. A feszültség oldására a foglalkozás végén játékos módon próbálhatták ki, milyen érzés részegnek, illetve LSD-től elkábítottnak lenni. Szimulációs szemüveggel lehetett labdákat kerülgetni. Bizony volt, aki egy lépés megtétele után lekapta szeméről a szemüveget, de olyan tanuló is akadt, aki végig tudott menni a rövid pályán, de ő is azt mondta, hogy ez így józan fejjel vicces volt, de a valóságban nem szeretnék átélni mindezt.

Remélhetőleg a foglalkozás elérte a célját, a hatása tartós marad, mernek a gyerekek nemet mondani a kísértésekre, és meg tudják védeni magukat a függőséget okozó szerektől!


Resource id #243