1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Megkezdődött a törpeharcsa gyérítés a Holt-Tiszában

Az elmúlt évben nem, de a korábbi években minden évben, ilyenkor ősz végén, tél elején lehalásszák az alpári Holt-Tiszából a törpeharcsákat. Eddig két alkalommal szedték fel a varsákat, december végéig ezt többször megismétlik.

 

Az időjárás most kedvez a halászoknak, mert még nincs hideg, nincs fagy, így tudnak dolgozni. – Egy hónappal ezelőtt kértük meg a törpeharcsa gyérítési halászatra az engedélyt a Kormányhivataltól, és a Szolnoki Nemzeti Park Felügyelettől, amit december 31-ig kaptunk meg, mondja Barta Lajos az Alpári Tisza Horgász Egyesület elnöke. – Ez a mostani halászat a második varsa felnézésünk, felszedésünk. Valószínűleg még egyet csinálunk, mert úgy számoljuk, hogy ebből olyan ötven mázsa fog kijönni a falu alatti nyolcszáz méteres szakaszon. December a Piroskán folytatjuk, ott még több törpeharcsa várható, akár százötven mázsás mennyiség is. A halászok tíz varsasort raknak le egy-egy alkalommal, amiben tíz össze fűzött varsa szerepel, amelyeknek az átmérője 1,2 és két centiméter között van. Ami ebben fennakad azt kiszedik. Az első felnézésben huszonegy mázsa húsz kiló volt, a mostaniban pedig tizennégy mázsa. A következő halászatot csütörtökre tervezzük.

Barta Lajos elmondta, hogy egy tiszakécskei halászt kértek fel a törpeharcsa gyérítésre, akinek természetesen fizetnek a munkájáért, és a halakat is elszállítja. Sajnos nagyon kevés a vízben a piacképes törpeharcsa, így emberi fogyasztásra csak nagyon kevés jut. A törpeharcsa invazív faj, mennyiben túlságosan elszaporodik, akkor az ikra és az ivadékfogyasztása miatt a természetes vizekben, nagy kárt tud okozni. Amennyiben másfajta hall fennakad a varsákban azt természetesen visszadobják. Az elnök megemlítette azt is, hiába vannak tiltó táblák, hogy a csónakkal közlekedő horgászok ne menjenek a varsák fölé, nem figyelnek rá, így összekeverik őket, és előfordul az is, hogy emiatt az egész soron nincs a varsában hal, vagy csak nagyon kevés. De természetesen olyan is előfordul, hogy egy sorból három mázsát vesznek ki. Barta Lajos problémaként említette még a hódok tevékenységét, ugyanis több parton lévő fát kidöntöttek már. A gyérítésükre engedélyt kértek.