1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Sztárban sztár lennék a szentkirályi táncosok bálján

Az elmúlt év őszén volt harminc éves a Szentkirályi Tánccsoport. Ez alatt az idő alatt közel kétezer fiatal ismerkedett meg és kapott kedvet a tánchoz, Takácsné Kiss Márta irányítása alatt. A hagyományos farsangi batyus báljukat ezúttal is a sportcsarnokban tartották.

 

A bál résztvevőit Takácsné Kiss Márta köszöntötte, aki elmondta, hogy a vendégek nagy része a táncos közösségük tagja volt, vagy jelenleg is az. Az elmúlt harminc év alatt ugyanis több száz gyermeket tanított táncolni. Az együtt töltött idő a közös élményeknek köszönhetően egy összetartó, közös célért küzdő, közösséggé alakult a csoport, ami az új pólójuk lógóján is látható. A közösséget a tánc tartja össze.

A tánccsoport alakulását 1992-től számolják, mert abban az évben maradt együtt a szüreti bálon fellépő táncos csapat. Társas, show, és látvány táncokat kezdtek el tanulni, és hamarosan jöttek felkérések a bemutatókra. Egy évvel később Takácsné Kiss Márta gyermekeknek is hirdetett táncoskört. Az első létszám 17 fő volt, de rövid idő alatt százra duzzadt. 1995 után még nagyobb lendületet kapott a táncos élet a kis községben. Egyre több fellépést kaptak, de már nem csak Szentkirályon, hanem a környező településekre, sőt a Szentkirályi Szövetségnek köszönhetően Erdélybe és Felvidékre is eljutottak. 1998-ban felléptek a Dáridó című televíziós műsorban, mely felejthetetlen élményt nyújtott számukra. Jelmezes farsangi báljaikra színes táncos műsorokkal készültek, divatbemutatókat tartottak, sztárvendégeket hívtak. A 2000-es években táncversenyeken is megmérettették magukat. 2011-ben két aranyérmet is kaptak, és a fellépéseik száma elérte az évi negyven, ötvenet. Sok egykori táncosnak már a gyermekét tanítja Takácsné Kiss Márta. A csoport feladatinak megoldásában többen is segítenek neki, a két lánya Renáta és Bernadett, valamint Rohács Vera és Szabó Ágnes. Nagy feladat a bál megszervezése, amit már az elmúlt évben és most is a fiatalok vették a kezükbe. Az elmúlt harminc év alatt nagyon sokan segítettek neki, nehéz lett volna felsorolni őket, így csak egy nevet Takács Istvánét a férjéét említette.

A mostani Sztárban sztár lennék műsorban együtt szerepelt szülő és gyermeke is. Mártának a partnere, mert ő is táncolt, pontosan annyi éves, amennyi a tánccsoport. A programot a jubileumi tánccsoport kezdte verbunkkal és csárdással. Őket követte a felsősök Koccintós produkciója, akik DR BRS, Varga Viktor és Biga énekét kísérték táncukkal. Nagy sikert aratott az óvodások tánca, ők a Valmar Úristen című számára mozogtak. A 3. és 4. osztályosok a NOX együttes Ébredj fel dalát valósították meg. Az ifjúsági tánccsoport Queen összeállításra táncolt, míg az első és második osztályosok Korda György és Balázs Klári Reptér számát oldották meg táncukkal. A sztár énekeseket, természetesen helyi fiatalok valósították meg. A műsort a 48 főből álló jubileumi tánccsoport zárta, még pedig countryval, amit legelőször tanultak meg, harminc évvel ezelőtt.

A program után Takácsné Kiss Márta a felnőtt táncosoktól bizonyítványt kapott, amiben értékelték harminc éves munkáját. Mondani sem kell, hogy csupa jó dolgok szerepeltek benne. Ezt követően következett a bál, melyen a talpalávalóról a Römy Duo húzta, kiegészülve az Edu-Show zenekar egyik tagjával. Az est sztárvendége Balázs Pali volt.