1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Korongra lőttek a vadászok Tiszakécskén

Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren rendezték meg szombaton délelőtt, a Bács-Kiskun vármegyei lövész körverseny első állomását. A versenyzőknek három pályát: toronykakas, vadász skeet és korongvadászatot kellett teljesíteni.

 

A regisztráció után, a hagyományokhoz híven reggelivel - ami nem volt más, mint zsíros és szalámis kenyér paprikával és lilahagymával - kezdődött a verseny, és csülök pörkölttel fejeződött be az idei első vármegyei lövészverseny, a tiszakécskei Árkus-dűlőben. A következő állomás a Gemenci Zrt érsekcsanádi lőterén lesz júliusban, majd Kiskunmajsa következik szeptember hónapban, a sort pedig Kunfehértó zárja októberben. Az elmúlt év összesített eredményei alapján kialakult helyezettek díjátadása is ezen a napon történt.

- A versenyen minden vadász indulhatott, aki fegyvertartási engedéllyel rendelkezik. Főleg vármegyei vadászok jöttek, a más vármegyéből érkezők külön kategóriában szerepeltek, mondta Fésűs Sándor a főszervező, a lőtér tulajdonosa. - A verseny három pályán zajlott, toronykakas, vadász skeet, és korongvadászat. Ez háromszor huszonöt lövés, tehát 75 körös verseny. A toronykakasnál a lőállások egymástól különböző távolságokra vannak, amikor egy sorozat lemegy, akkor öt méterrel közelebb mennek a toronyhoz, így még nehezebb eltalálni a korongot. Az utolsó, alig pár méterre van a toronytól, így nagyon gyorsan kell reagálni, gyors reflex és érzék kell hozzá. Ettől függetlenül több versenyző is telibe tudja lőni, vagyis mind a huszonöt korongot el tudja találni. A vadász skeet is 25 korongról szól. Itt két toronyból, egy alacsonyabból, és egy magasabból jönnek a korongok, a versenyzőknek egy félkör alakú lő pályán nyolc lőállásból kell lőniük. A korongok egy íven repülnek, csak minden lőálláson leadott lövésnél más az előtartás. A korongvadászatnál egy tizenkét méter magas dombbon állnak a versenyzők, a dobógépek lent vannak és különböző irányba dobnak. Itt van nyulat utánzó lapos korong, de lapos, és magasabban repülő korong is, ami a fácánkakas emelkedését követi. Itt öt lőállás van, a leadott négy-négy lövés után helyet változtatnak a versenyzők, ahol más a szög, más az előtartás, vázolta a feladatokat Fésűs Sándor.

Ebben az évben harmincadik alkalommal rendezik meg a Bács-Kiskun vármegyei Szent Hubertus napi ünnepséget, amihez minden évben csatlakozik egy lövészverseny. Az ünnepséget megelőző vármegyei lő versenyt augusztus 19-én rendezik Tiszakécskén. Az előző évektől eltérően annyi változás lesz, hogy a sörétes lő számokon kívül be kell iktatni golyós számokat is. A lőtér tulajdonos feltette a kérdést a vadászoknak, hogy választhatnak, rövid pályán kétszer tíz lövéses vadat ábrázoló táblára lőnek, vagy nagy kaliberű golyóval ugyancsak vadat ábrázoló táblára szeretnének lőni 150 méterről távcsővel. A válaszokat majd összegzik, és ennek megfelelően alakítják ki a pályákat.

Megyei eredmények, nők: 1. Kovács Sörös Mirjana (Baja), 2. dr. Aranyászné Zsikla Adrienn (Kecsekemét). Férfiak, szuper veterán: 1. Szurovecz István (Kecskemét), 2. Oláh József (Kunfehértó). Veterán: 1. Fehér Péter (Ballószög), 2. Gál Sándor (Császártöltés), 3. Kárpáti Lajos (Baja). Szenior: 1. Szarka József (Kiskunfélegyháza), 2. Kovács Endre (Baja), 3. Zsigó Imre (Kiskunfélegyháza). Ifjúsági: 1. Revuczky Patrik (Kecskemét), 2. Vass Máté (Soltvadkert), 3. Kovács Máté (Kecskemét).