1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Éjszaka és nappal is bakra ültek a fogathajtók

Két napos fogathajtó versenyt rendeztek Tiszakécskén. Az első napon este villanyfénynél versenyeztek a fogatok, a második napon délelőtt és délután is összemérték tudásukat.

 

A tiszakécskei akadálypálya népszerű a fogatosok körében, mert negyvenkettő, egyes és kettes fogat hajtó nevezett a versenyre. Az első megmérettetést pénteken bonyolították le, amikor is megteltek a lelátók nézőkkel, ülőhelyet már nem lehetett találni. A villanyfénynél való akadályhajtás már nem számít újdonságnak, de nagyon látványos, amit a nézők nagyon kedvelnek.

Másnap, szombaton délelőtt, újabb akadályokkal teli tűzdelt pálya várt az indulókra. Ezen a napon délután is összemérték tudásukat a versenyzők, és így alakult ki a végső sorrend. A szervező, helyi lovasklub ezúttal nem iktatott be különböző programokat, egyedül a főzőversenyt hirdették meg. Így mindenki a fogatosokra koncentrálhatott. Tiszakécskén évek óta Kurgyis Mihály a bemondó, aki kellemes hangjával, szakmai tudásával, és alkalomhoz illő, aláfestő zenével is szórakoztatja a közönséget. – Tiszakécskén mindig magasra teszik a lécet, és ez minden évben így van, mondta a szpíker. – Az idei volt már a 32., ami azt jelenti, hogy harminckét éve van minden éven a városban fogathajtó verseny. Ezúttal is nagyon színvonalas, jó versenyt láthattak a nézők. A péntek esti éjszakai hajtás, hatalmas tömeg előtt zajlott. Mind a két lelátó dugig volt. Szombaton is nagyon sokan jöttek el, és végig kitartott a közönség. Egy felvidéki barátunk, László József, aki a Tiszakécskei Lovasegyesület tiszteletbeli tagja, buszos kirándulást szervezett. Nagy érdeklődéssel figyelték az eseményeket. Hangulatos volt a polgármesterek és alpolgármesterek versenyzése is, mert egy jó buli. Egy részt azért, hogy vállalják, hogy bakra ülnek, másrészt, hogy szórakoztatják a közönséget. Olyan a hangulat, hogy szerintem a párját ritkítja. A térség országgyűlési képviselője Szeberényi Gyula Tamás, Balogh Károly Helvécia, Somogyi Lajos Ballószög, Palya István Jászkarajenő és Tóth János Tiszakécske polgármesterén kívül Fehér István Lakitelek, és Tormási Zoltán Nyárlőrinc alpolgármestere is bakra ült, hogy megmérettesse magát. Közülük Balogh Károly bizonyult a legjobbnak, verő hiba nélkül teljesítette a tíz akadályból álló pályát. Ő rutinos hajtó, gyermek kora óta barátságban van a lovakkal. Második helyen végzett Fehér István, harmadikon pedig Tóth János.

A szervezők és támogatók jóvoltából minden induló ajándékot kapott, a hölgyeket pedig virágcsokorral is köszöntötték. A Tiszakécskei Lovasegyesület egy nagy család, akik összetartóak és mindent a versenynek rendelnek alá. Már most szóltak, hogy a következő év június első hétvégéjén pénteken és szombaton várnak a 33. fogathajtó versenyükre, tette hozzá Kurgyis Mihály.

Eredmények, péntek, éjszakai hajtás: póni kettes fogat CAN-D: 1. Szabó Ádám (Mindszenti Lovas Klub), 2. Kosztolányi Csenge (Tápiószentmártoni Lovas-Baráti SE), 3. Krizsán Balázs (Szécsényi István Lótenyésztési Egyesület). Egyes fogat CAN-D. 1. Pusztai László (Tiszakécskei Lovasegyesület). Kettes fogat CAN-D: 1. Jakab Ferenc (Tiszaugi Lovas Sport Egyesület), 2. Sárkányi László (Lószeretők Klubja), 3. Ferenczi Gábor (Tiszaföldvári Lovas Klub).

Szombat, póni kettes fogat CAN-C: 1. Kosztolányi Alexandra (Tápiószentmártoni Lovas-Baráti SE), 2. Szabó Ádám (Mindszenti Lovas Klub). Egyes fogat CAN-C: 1. Katona Tamás, 2. Ungi Martina Lilla (mind kettő Tiszaföldvári Lovas Klub SE), 3. Varga Alexandra (Alfa Lovassport Kft.). Kettes fogat CAN-C: 1. Bodor Ádám, 2. Kovács Dávid (mind kettő Bodor Lovas Klub SE), 3. Besze Károly (Jakabszállási Lovas Klub SE). CAN-D: 1. Sárkány László, (Lószeretők Klubja), 2. Törőcsik Máté (Tiszakécskei Lovasegyesület), 3. Ábel István (Bodor Lovas Klub SE).