3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.07.10. péntek, Amália
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

A legtöbbet olvasott település Tiszaalpár

Nem csak a fődíjat, de több egyéb díjat is elnyert a tiszaalpári könyvtár a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése címért meghirdetett olvasásnépszerűsítő versenyen. Az eredményhirdetésre nyolcfős kis csapat utazott Szegedre.

Az olvasás népszerűsítésére indított programsorozatot a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Olvasó Dél-Alföld – Olvasás (megye) határok nélkül címmel, melyhez csatlakozott a kecskeméti Katona József Könyvtár és a békéscsabai Békés Megyei Könyvtár is. Persze nemcsak az olvasás népszerűsítése volt a cél, hanem az is, hogy akik eddig nem nagyon vettek könyvet a kezükbe, azok is lapozgassák, sőt olvassák is őket. A vetélkedő ez év február elsején indult és augusztus 31-én zárult. Bács-Kiskun megyéből a települések hatvannyolc százaléka vett részt a versenyben. A feladatok megoldásához a gyermek és felnőtt irodalomból egyaránt száz-száz könyvből álló listáról lehetett választani olvasnivalót. Minden könyvhöz három kérdés tartozott, az ezekre adott jó válaszokkal igazolhatták a versenyzők, hogy elolvasták a könyvet. Minél több könyvet olvasott el valaki, annál több pontot gyűjtött a könyvtárának. Bizonyára sokan voltak olyanok, akik a könyveket el is olvasták, de olyanok is akadtak, akik csak megkeresték a könyvben a kérdésekre a választ. A gyermek és felnőtt olvasmányok listája átjárható volt: a gyerekek válogathattak a felnőttek listájáról, és fordítva is. Egy könyv - jó válaszok esetén - egy pontot ért a település könyvtárának. Plusz pontokat kaptak még a könyvtárak a verseny ideje alatt beiratkozott új olvasókért. Ez a tiszaalpári könyvtár esetében huszonnyolc gyermeket és öt felnőttet jelentett.

Mi a Tiszaalpári Hírmondóban népszerűsítettük a versenyt – mondta Sztakó Ildikó, a Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskola Könyvtár vezetője, de plakátokat is kihelyeztünk. Aki bejött a könyvtárba, azt személyesen tájékoztattuk a versenyről, és megkértük, hogy vegyen részt ő maga is és a családtagjai is a pontgyűjtésben. A verseny félidejében így első helyen állt Tiszaalpár, amiért egy irodalmi műsort kaptunk ajándékba. Ezután még nagyobb kedvvel kapcsolódtunk be ismét a játékba. Megérte, hiszen a három megye települései közül mi küldtük be a legtöbb megfejtést, így 2013-ban mi lettünk a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése. Ennek azért is nagyon örülök, mert ezzel nem csak könyvtárunknak, de településünknek és a megyénknek is elismerést szerezhettünk. A fődíjnak, a százötvenezer forint értékű könyvutalványnak nagy hasznát vesszük, könyveket, hangoskönyveket fogunk vásárolni belőle. A települések versenye mellett egyénileg is díjazták a versenyzőket. A legjobb eredményt elérők jutalma egy-egy könyvcsomag volt. Bács-Kiskun megyében 3 főt díjaztak, Tiszaalpárról Deák Ágnes kapott könyvjutalmat, mint a legtöbb jó megoldást beküldő versenyző. Ugyancsak Tiszaalpárról érkezett a legtöbb gyermekkönyvhöz jó megfejtés – ezért jutalmul egy óriás társasjátékot kaptunk.

A Katona József Megyei Könyvtár a programba bekapcsolódva és azzal egyidejűleg elindította az Irodalmi hétpróba elnevezésű versenyét. Itt témakörönként hét könyvhöz kapcsolódó kérdésekre kellett jó válaszokat adni. Ebben a játékban szintén sokan jó megoldást küldtünk be. Három gyermekolvasónk: Csernus Huba, Takács Alexandra és Varró Gabriella is könyvvásárlási utalványt kapott. A felnőttek közül Fonyó Béláné és jómagam is ajándékutalványt vehettünk át. Sokat dolgoztunk a kolléganőmmel és játékban részt vevőkkel a hét hónap alatt, de megérte. Az eredményhirdetésre nyolcan utazhattunk Szegedre, négy felnőtt és négy gyerek, akik aktívan részt vettek a játék lebonyolításában.

A legtöbb megfejtés Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője című könyvére érkezett, ami meglepetésnek számított. A könyvtárosok egyértelmű véleménye az volt, hogy a verseny egyértelműen jól szolgálta a célját, az olvasás népszerűsítését, hiszen a feladatokat csak úgy lehetett megoldani, ha a könyveket kézbe vették, lapozgatták, sőt olvasták a játékosok. Bács-Kiskun megyéből második helyet ért el Nyárlőrinc.