3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.10.31. szombat, Farkas
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Édességet kéregettek Halloween napján

Általános iskolások csengetnek be ma (október 31-én) este a lakiteleki házakba. Halloweent ünnepelve csokoládét, cukorkát kérnek és van, ahol kapnak is.

Általános iskolások csengetnek be ma (október 31-én) este a lakiteleki házakba. Halloweent ünnepelve csokoládét, cukorkát kérnek és van, ahol kapnak is.

Három nyolcadik és egy negyedik osztályos kislány kreatív ötlete az, hogy október utolsó napján édességet kérnek. Amint azt elmondták, több helyen is elküldték őket, de vannak olyanok is, akik azért adakozóak, bár a kis táskában még nem sok nassolni való volt. A kapott ajándékokat természetesen megeszik. Attól sem félnek, hogy esetleg felrakodik rájuk néhány kilók, ők ugyanis fiatalok és könnyen lemozogják, de egyébként édesség pártiak. A gyűjtés természetesen nem tart sokáig, mert ő értük is aggódnak a szüleik. Minden esetre jó ötlet az, ha ezt az estét így próbálják elütni.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis „a nyár végét” és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg és azóta, állatok testében „léteztek”. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. A legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás.

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak. Ebből ugyan semmit, de egy aprócska jelet megelevenítettek a lakiteleki lányok.