1. 2024.05.28. kedd, Emil, Csanád
  2. |
  3. 25 °C
  4. |

Tekerőlantos és kosárfonó találkozó óvodai vásárral

Három esemény zajlott egyszerre a tiszaalpári óvodában. Országos kosárfonó és Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozó, valamint a Tündérrózsa Óvoda vására.

 

Minden évben a Mihály naphoz közeli hétvégén tartják Tiszaalpár egyik legnagyobb eseményét. Ez volt a XXI. Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozó, a XIV. Országos Kosárfonó Találkozó, amihez minden évben csatlakozik a Tündérrózsa Óvoda jótékonysági vására, mert az események az intézmény udvarán történnek. A megjelenteket dr. Vancsura István polgármester köszöntötte. Amint azt elmondta Tiszaalpárnak hagyománya a citera, a tekerőlant, a kosárfonás. A településen korábban, mint egy ötszáz család élt ebből a kosárfonásból. Éppen ezért kötelességüknek érzik, hogy ezt a hagyományt megőrizzék és átadják az utódoknak. Sajnálatos módon a helyiek közül már nagyon kevesen gyakorolják ezt a szakmát, de az Erdélyből jöttek gyönyörű dolgokat készítenek. Szerényi Béla és barátai őrzik Bársony Mihály hagyományát, és minden évben segítenek abban, hogy minél színvonalasabb legyen a rendezvény. Mák Kornél a vármegyei közgyűlés alelnöke a Mihály név keletkezésről beszélt. Mint mondta, a hagyományőrzés a néptáncban, a népzenében, a kosárfonásban valósul meg Tiszaalpáron. Azt kívánta, hogy ápolják a hagyományokat, mert ilyen alkalmakkal lehet a fiataloknak átadni. Dobai János a vajdasági Torda testvértelepülés polgármestere arról beszélt, hogy öröm számára az, hogy már közel negyven éve tarják a kapcsolatot Tiszaalpárral. Véleménye szerint az ilyen hagyományos rendezvények a jövőt eredményezik, mert van miért és kiért tenni, küzdeni. Ők is megpróbálják a magyar nyelvet, a magyar kultúrát megőrizni, mert ez a megmaradásukat is jelenti. Kis szegmensét hozták el az ottani kultúrájuknak. Az elmúlt évek során nagyon sok barátot szereztek Tiszaalpáron, ez biztató arra, hogy ez a kapcsolat még nagyon sokáig fog tartani. Így ugyanis sokkal erősebbek, hangsúlyozta.

A programban először a Tündérrózsa Óvodásai léptek a színpadra, majd pedig az Árpád Nyugdíjas Klub tagjai. Őket akrobatikus táncosok, a Nyugdíjas Baráti Kör tagjai követték. A színpadon először Balla Tibor szólaltatta meg a tekerőlantot, majd pedig a tordai iskolás gyerekek adtak műsort. Vas László tanítványával, Ónodi András Mátéval együtt tekerőzött. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncosai kitűnő programot mutattak be, majd pedig a Bársony Mihály Népdalkör tagjai zenéltek és énekeltek. Nem maradt el a kukoricafosztás és morzsolás sem, amit ezúttal többségében gyerekek végeztek tekerőlantos muzsikára.

A rendezvény alatt az érdeklődők megismerhették a kosárfonás művészetét, megnézhették a fűzfavesszőből készült tárgyakat. Átadták a Székely Éva díjat is, amit ebben az évben Dobson Zsófia óvodapedagógus, kosárfonó népi kézműves szakkörvezető, közgazdász vehetett át – a nemzeti értékeinket képező népi kézműves hagyományok, különös tekintettel a kosárfonás történeti kutatásáért, gyűjtésért, gyakorlati, alkotói megvalósításáért, átörökítésben végzett elhivatott magatartásáért, a mesterei iránt tanúsított tiszteletéért, szakmai alázatáért – F. Tóth Márta díjalapítótól.

A gálaműsorban fellépett a Bokros Trió és Kertész Ákos, valamint ifj. Szerényi Béla. Az este padkaporos bállal zárult.

Vasárnap először a Jótanács Anyja római katolikus templomban tartottak tekerőlantos szentmisét. Ezt követően a temetőben megkoszorúzták Bársony Mihály sírját, majd pedig a Szent István Római katolikus templomban is szólt a tekerőlant a szentmise idején.