1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Gergely-járás a Szivárvány Óvodában

Régi hagyománya van a Gergely-járásnak az egész országban. Kezdetben adománygyűjtés volt az elsődleges célja, majd a későbbiekben katonai toborzás mintájára motiválták a gyerekeket az iskolába járásra.

 

Aszódiné Magyar Beáta a Lakiteleki Szivárvány Óvoda és Bölcsőde főigazgatója számolt be arról a lapunknak, hogy hogyan csalogatták iskolába a lakiteleki nagycsoportos életkorú gyermekeket.

„Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján

régi szokás szerint menjünk Isten szerint iskolában!”

Hangzott el a dal a lakiteleki óvodában. Gergely napjához kapcsolódó hagyomány a Gergely-járás. Ezen a napon a Lakiteleki Eötvös Iskola első osztályos tanulói köszöntőikkel, dramatikus játékaikkal verbuválták az ősszel iskolába készülő nagycsoportos óvodásokat. A szereplők tréfás bemutatkozását, jókívánságmondókáikat és tréfás adomány kérő, iskolába hívogató műsorát a Zeneiskola tanulói kísérték tanáraikkal a hangszereiken.

A színvonalas előadás után, minden óvodai csoport tanköteles gyermekei jelképesen felkötötték szalagjaikat az iskola botjára, jelezve, hogy ősztől iskolába mennek. Ezután az óvodások megvendégelték az iskolásokat, cserébe a szívet melengető, iskolába hívó, dramatikus játékukért.

A Gergely-járásról Aszódiné Magyar Beáta mesélt az Lcafé olvasói számára.