1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 32 °C
  4. |

Vihar miatt félbeszakadt a tiszakécskei lovasverseny

A fogathajtást szeretők megszokták már, hogy ilyenkor június elején rendezik meg a Tiszakécskei Lovasnapokat. A kisváros lovas egyesületének ez volt már XXXIII. ilyen rendezvénye, amit a helyi lovas egyesület szervezett meg.

 

A korábbi években már hagyománnyá vált, hogy nem egy, hanem két naposra tervezik az eseményt. Ezúttal is pénteken este, a kivilágított lovaspályán tartották meg az éjszakai hajtást, ami mindig nagy látványosságnak számít. Szombaton délelőtt és délután kétfordulósra tervezték az egyes, kettes és pónifogatok akadályhajtását, aminek a végén a polgármesterek is megmérettették volna magukat. A versenyből azonban csak a délelőtti futamok valósultak meg.

A délutáni menetrend szerint előbb egy kutyás bemutató volt, majd kihirdették a főzőverseny eredményét. Ezt követte a pusztaötös bemutató. Ekkor már sötét felhők közeledtek a város felett, és szinte az egyik pillanatról a másikra leszakadt az ég. Apró szemű jég is esett, és hatalmas szél kerekedett, ami feldöntötte a főzősök sátrait, átrendezte a pályát és a fákról ágakat tört le. A pálya talaja nagyon mély lett és az elektromos berendezések is károsultak, a hangosítás is beázott, ezért a versenybizottság úgy döntött, hogy az akadályhajtás második fordulóját és a polgármesterek hajtását nem tartják meg.

A péntek esti hajtásról és a szombat délelőtti eseményekről Antal Zoltánt a verseny szpíkerét kérdeztük. – Sajnálatos módon szerencsétlenül sikerült ez a fogathajtó verseny, de az első fordulóról nagyon pozitív a véleményem. Negyvennyolc induló volt délelőtt, sajnos a második fordulót a vihar miatt nem tudtuk megtartani. A Tiszakécskei Lovasegyesület egy éve készült erre a versenyre, nagyon sajnálom, hogy az időjárás közbeszólt. Aki a délelőtti versenyen részt vett, az pozitív tapasztalatokat szerzett. Indultak póni, egyes és kettes fogatok az utóbbiból C és D kategóriás verseny volt. A C kategóriás félig profi, míg a D kategóriás szabadidős versenynek minősül. Ez utóbbi kategóriában nyomtáv, plusz harminc centiméteres kapun, tizenhat akadályon kellett áthajtaniuk a fogatoknak. A C kategóriában már húsz akadály volt, és nyomtáv plusz húsz centiméteren mentek, mondta Antal Zoltán.

Az éjszakai hajtáson tizenhat induló vett részt és nagyon eredményes volt. Jól sikerült megvilágítani a pályát, kis túlzással nappali fényben D minősítésű pályát kellett meghajtani a versenyzőknek. Kiváló bemelegítése volt az a szombati napnak, azon felül, hogy a délutáni hajtás nem úgy sikerült, mint ahogyan azt a szervezők eltervezték.

Eredmények, póni kettes fogat: 1. Szabó Ádám Mindszenti Lovas Klub), 2. Krizsán Balázs (Széchenyi LE), 3. Kosztolányi Alexandra (Tápiószentmártoni Lovas-Baráti SE). Kettes fogat CAN-C (H2): 1. Bodor Ádám (Bodor Lovas Klub SE), 2. Besze Károly (Kunszentmártoni PS LSE), 3. Kovács István (Jászberényi SE). Póni kettes fogat CAN D (P2) 1. Papp Barbara (Tiszaföldvári Lovas Klub SE). Egyes fogat CAN-D (H1): 1. Tandari Ervin (Tiszakécskei LK), 2. Barna Tamás (Dobro Horses SE), 3. Markót Bence (Tiszaföldvári Lovas Klub SE). Kettes fogat CAN-D (H2): 1. Tóth Molnár Márton (Tiszakécskei LK) 2. Sárkány László (Lószeretők Klubja), 3. Steiner Hajnala (Ceglédbercel). Egyes fogat: 1. István Balnak Júlia (Hetényegyházi FHE). Kettes fogat VK: 1. Kovács Imre (Lipicai SE), 2. ifj. Ihász Béla (Seregélyesi VSE).