1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 29 °C
  4. |

Megemlékeztek a Nemzeti Összetartozása Napjáról

A trianoni békediktátum 104. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Lakiteleken a Templom parkban. A rendezvényen részt vett Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke és a térség országgyűlési képviselője.

 

A megemlékezés rendezője Szabados Zoltán, aki a megszokottnál különlegesebb élményt szeretett volna átadni a megjelenteknek. Egy kisebb darabot láthattak a résztvevők a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövészegylet, a Lakiteleki Színjátszó Kör, a Faluszépítő Egyesület és a Lakiteleki Néptáncosok közreműködésével. Szinte szavak nélküli, fájdalmakkal tele történet volt ez az érdeklődök számára. A megemlékezés házigazdája Felföldi Zoltán, Lakitelek egykori polgármestere volt.

Következmények sújtották Magyarországot a trianoni békediktátum hatására. Mintegy hárommillió magyar szakadt le az anyaországról, területeink kétharmadát elvesztettük, ásványi kincsekkel bőséges területekkel, vasúthálózat jelentős részével és egyetemekkel. Családokat hasított ketté az újonnan meghúzott határ. Száznégy esztendő elteltével még mindig élnek magyarok a leszakadt területeken, hangzott el a szereplőktől.

A megemlékezők álláspontja szerint a Nemzeti Összetartozás Napja szükséges, mivel ezen az egy napon érezze minden magyar, éljen a világ bármely pontján, hogy egy vérből valók vagyunk. Mert minden magyar felelős minden magyarért!