1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Mentőmotoros esküvő Tiszakécskén

Tizedik alkalommal szervezte meg a Magyar Mentőmotor Alapítvány a találkozóját, amelynek ezúttal Tiszakécske adott otthont. A két napos eseményre több mint kétszáz motorral érkeztek. A találkozó egy különlegességgel is szolgált.

 

Augusztus 12-én délután szirénáktól volt hangos Tiszakécske. Aki nem tudta, hogy mi történik a városban, az bizony megijedhetett. Szerencsére semmilyen balesetről nem volt szó, csak a Magyar Mentőmotor Alapítvány szervezte meg a városban, pontosabban a városi sportcentrum mögött lévő parkban a Mentőmotoros Napot. A fővárosból és az ország különböző részéről több mint kétszáz motor indult el, hogy rendőri kíséret mellett Tiszakécskére érjenek. Mivel ez volt már a tizedik alkalom, így két naposra tervezték.

A Mentőmotoros Nap alapötlete az volt, hogy szervezzenek egy túrát, ahol a civil motorosok jobban megismerkedhetnek a mentőmotorokkal és a mentőmotoros közösséggel. Először húsz főre számítottak, de már elsőre is többen voltak. Két évvel ezelőtt már kétszáz motor fölé kúszott a létszám, és ebben az évben is ennél a számnál húzták meg a határt, mert a túra útvonala alatt nagyjából ekkora motorsor tud biztonságosan közlekedni rendőri felügyelet mellett. A teljes útvonal egyébként tervezetten 159 km volt.

– Nagyon sok fele jártunk már a Motoros Nap kapcsán, mert az volt a célunk, hogy az ország minden táját bejárjuk, mondta Varsányi Zoltán az alapítvány kuratóriumának az elnöke. – Az egyik bajtársunk tiszakécskei és ő ötlete volt az, hogy mi lenne, ha idejönnénk. Fogadókészég is volt, segítséget is kaptunk a szervezésben és az elhelyezésben, így Tiszakécske mellett döntöttünk. Örülünk annak, hogy itt lehettünk, mert egy jó hangulatú rendezvényen vettünk részt. A motorok létszáma meghaladta a kétszáz főt, így kísérőkkel, szervezőkkel együtt, több mint háromszázan voltunk. Az étkezés nálunk úgy zajlik, hogy az alapítvány megszervezi, és aki akar fizetni, az egy dobozba beleteszi azt az összeget, amire gondolt. Így becsületkasszás elven működik, mert a Mentőmotoros Nap erről is szól, hogy van egy társadalmi szerep vállalása az alapítványnak. Ezt lehet támogatni, vagy nem támogatni, ahogyan érzik a részvevők. A tombolából befolyt összeget is a Mentőmotor Alapítvány munkájára fordítjuk. Szerencsére évről évre egyre nagyobb értékű tombola tárgyakkal támogatnak bennünket a segítőink. Úgy gondolom, hogy akik felajánlják ezeket a nyereményeket, és akik megveszik a tombolát úgy érzik, hogy ez egy támogatandó cél. Az első napon egyébként vetélkedőn is részt vehettek a motorosok, aminek egy része gyakorlati szakmai és elméleti jellegű volt, más része pedig ügyességi.

Varsányi Zoltán elmondta még, hogy történt egy rendkívüli esemény is, amit előre nem terveztek. A tiszakécskei mentőmotoros bajtársuk élete párjával már régóta együtt élnek, családot alapítottak, de nem voltak házasok. Több évvel ezelőtt Horváth Zoltánnak, mert róla van szó, volt egy olyan mondata a párjának, hogy akkor fogja elvenni feleségül, ha nyer a lottón. Két héttel ezelőtt nyert is, igaz nem nagy összeget, mindössze 2400 forintot. Ez kiderült a mentőmotoros körökben, akik azt kérték tőle, hogy akkor állja a szavát, és vegye feleségül az élettársát. Mivel akkor már tudott volt, hogy Tiszakécskén lesz a Mentőmotoros Nap, felvetődött az is, hogy mi lenne, ha pontosan ezen a napon házasodnának össze. Két hét alatt, velük együtt megszervezték az esküvőt és maradandó élményt szereztek az ifjú párnak, akik természetesen a Mentőmotor Alapítvány autójával érkeztek a helyszínre.

– Ilyen mentőmotoros esküvő még nem volt, ez volt az első. A motorosok még azzal tették emlékezetessé a napot, hogy a sok motorból egy szív alakot formáltak, ami kifejezi a motoros összetartást is. Egy cédulára pedig bár ki felírhatta a jó kívánságait, amit természetesen átadtunk a fiataloknak. A szombat esti programot a helyi Spontán Blues Band koncertje zárta, tette hozzá Varsányi Zoltán a Magyar Mentőmotoros Alapítvány kuratóriumának az elnöke.