1. 2024.05.02. csütörtök, Zsigmond
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Sárkányhajó versenyt rendeztek az Alpári Holt-Tiszán

Minden évben, az augusztus 20-i ünnepség keretében, sárkányhajó versenyt rendeznek Tiszaalpáron a Holt-Tiszán, ahol húsz fős csapatok mérik össze tudásukat és erejüket.

 

Ezúttal a szokottnál kevesebb csapat nevezett, mert szombaton reggel még szakadt az eső, dörgött az ég a településen. Később elállt és kisütött a Nap így elhárult minden akadály a verseny megrendezésétől. Mivel két hajó volt, ezért párban versenyeztek a csapatok. A húsz evezős mellett egy dobos, aki adta az ütemet, és egy kormányos volt még a fedélzeten. A beszállás után a csapatok eleveztek a rajthelyre, addig is gyakorolva a lapáttal való bánást és az ütemre való húzást. Amikor mind a két hajó beállt a start helyre, akkor puskalövésre indították el őket. Szinte minden csapat elkövette azt a hibát, hogy eleinte még egyszerre húztak, de aztán akadt olyan, aki nem bírta a tempót, így összekeveredtek a lapátok, ami által nem volt egyenletes a húzás, és nem haladtak olyan sebességgel, mint ahogyan lehetett volna. Ez főleg a mintegy háromszáz méteres táv végére volt jellemző.

A kiskunfélegyház TRX csapata nem bízott semmit a véletlenre. Ők az első párban akartak indulni, mondván lehet, hogy a végére már nem áll össze a csapat, mert lesznek olyanok, akik „fáradtak” lesznek. Bánhatták a döntésüket, mert mivel páratlan volt a csapatok létszáma, így az utolsó fordulóba is beneveztek, és a legjobb időeredményt érték el. Hiába volt azonban sikeres az evezésük, az első idejük számított bele a versenybe. Igaz, így is megszerezték a harmadik helyet. A második legjobb eredményt a vadászok érték el. Első helyen pedig a Matic II csapata végzett, akik ezzel egy évig őrizhetik is a vándorserleget. A csapatok utána elfogyasztották az ebédet, amit azok főztek, akik nem versenyeztek.