1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Nem lelkészi tisztviselőket választanak a reformátusok

Az idei, a 2023-as év, a választás éve a református egyházban. Így történt ez a Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközségben is. Október elsején a gyülekezet nem lelkészi tisztviselőinek választását tartották.

Erre a fontos állomásra hat évente van lehetőség. Ezen a napon csak Lakiteleken szólt a harang, ide érkeztek istentiszteletre Tiszaalpárról és Nyárlőrincről is a református hívek. Az egyházi törvények értelmében megfelelő létszámú résztvevőnek kellett jelen lennie, és érvényes szavazatot leadnia ahhoz, hogy érvényes legyen a 2023-as szavazás.

Az istentiszteletre érkezéskor a lebélyegzett szavazólapot átvették a szavazásra jogosultak, akik azon gyülekezeti tagok, akik szerepelnek a választói névjegyzékben. A Választási Bizottság (Fodor Józsefné és Kovács Éva) munkája végeztével kihirdette a végeredményt, melynek értelmében 66 fő adott le szavazatot, melyből 65 érvényes volt. A 65 szavazat egységesen IGEN volt, vagyis a listán szereplőket mindenki támogatta.

A szavazás végeredménye a következő lett, főgondnok: Tormási Zoltán. Gondnokok: Magyar Péterné lakiteleki, ifj. Tormási Jenő nyárlőrinci. Presbiterek Lakiteleken: Akócsiné Patkós Erzsébet, Boros József Zoltánné, Berze Tibor, ifj. Csikós Mihály, Magyar Péterné, Papp Kálmán, Sallai András, Varga Lászlóné. Pót presbiterek Lakiteleken: Akócsi Zsófia, Kökény Szabolcs, Parádi Tamás, Sári-Szabó Mária. Presbiterek Nyárlőrincen: Bali Gáborné, Pácsa József, Szakácsné Marsa Edina, Szappanos István Károly, Tormási Zoltán, ifj. Tormási Jenő, Tóth János. Pót presbiterek Nyárlőrincen: Balogh Viktor, Némethné Rácz Emőke, Palatinus Zoltán, Sváb-Kovácsné Rédai Erzsébet. Presbiter Tiszaalpáron: Pácsa László.

Az eredményt jövő vasárnap újból kihirdetik, mert ha nem érkezik fellebbezés október 6-ig, akkor jogerőre emelkedik a választás eredménye. Az újonnan megválasztott presbitérium 2024. január 1-jétől 6 éven keresztül, az az 2029. december 31-ig tölti be tisztségét. Fogadalmukat 2024. január 7-én teszik le, amikor ismét csak Lakiteleken lesz istentisztelet.