1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

Új ügyeleti rendszer lép életbe november 1-jétől

Bács-Kiskun vármegyében is új ügyeleti rendszer lép majd életbe november elsejétől. Az új rendszerről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője adott tájékoztatást Tiszakécskén.

Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

– Ez év február elsején indítottuk el az egységes alapellátási rendszert, és azóta már csatlakozott hozzá 12 vármegye mondta a szóvivő. – Ez azt jelenti, hogy már túl vagyunk 148.000 betegellátáson. Azt már lehet látni, hogy jól működik a rendszer. A betegeknek mindenhol a legmegfelelőbb ellátást igyekszünk biztosítani, lakjanak akár egy kis faluban vagy egy nagyvárosban. Ha kell, akkor valamelyik ügyeleti telephelyre is bemehet az illető, ha pedig úgy szükséges, akkor a helyszínre megyünk az ügyeleti kocsival és ellátjuk a beteget. Ha még nagyobb baj van, akkor azonnal mentőautót riasztunk. A betegek szempontjából ez egy egyszerűbb és minőségbiztosított megoldás, ráadásul csak egy központi telefonszámot kell megjegyezni, a 1830-at. Eddig, ahány település, annyiféle ügyeleti telefonszám létezett. November 1-jétől Bács-Kiskun vármegyében is érdemes ezt feljegyezni. Baj esetén a képzett ügyeleti irányító szakszerű tanácsot ad, vagy ha kell, azonnal intézkedik a megfelelő segítség kiküldéséről. Az ügyeleti ellátás természetesen a gyermekekre is ugyanúgy érvényes.

Bács-Kiskun vármegyében, így Tiszakécskén is a 1830-at kell majd hívni ügyeleti egészségügyi probléma esetén, de ha nagy baj van akkor továbbra is azonnal a 112-as hívószámot kell tárcsázni. November 1-jén 16.00 órától Tiszakécskén az eddigiekhez hasonlóan ugyanúgy lesz háziorvosi ügyelet 22.00 óráig (hétvégenként 08.00-tól 14.00 óráig) de éjszaka a teljes vármegyében valódi sürgősségi ügyeletet fogunk működtetni. Ennek az a lényege, ha valaki rosszul van, akkor mielőtt bárhová elindulna, előtte hívja fel az említett 1830-as telefonszámot, ahol kiválasztják a számára legjobb megoldást. Egy garantáltan magas színvonalú, betegközpontú ellátásra törekszünk Bács-Kiskun vármegyében is, ahol 11 telephelyen állnak rendelkezésre a háziorvosi ügyeletek, hogy ellássák a betegeket. Természetesen, ha valaki tervezhető ellátást akar igénybe venni, akkor saját háziorvosához forduljon, annak rendelési idejében. De vannak olyan esetek, amikor rendelési időn kívül adódik valami és a segítség nem várhat másnapig, ilyenkor áll rendelkezésre a háziorvosi ügyelet a 11 telephelyen. A telephelyek listája a mentőszolgálat honlapján, a www.mentok.hu/ugyelet menüpontban láthatók. Ha pedig éjszaka adódik probléma, akkor a 1830-as telefonszámon kérhetnek segítséget, de öt helyen működni fog éjszakai ügyeleti telephely is, ahová be lehet menni, ha szükséges. Az ügyeletekben teljesen új, egységesen és jól felszerelt járművek állnak szolgálatba, melyek hamarosan megérkeznek Bács-Kiskun vármegyébe is, tette hozzá Győrfi Pál.