1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

A Mercedesnél jártak az általános iskolások

A pályaválasztás egy nagyon fontos mérföldkő minden diák életében. A szakmák, iskolák, munkalehetőségek megismeréséhez a gyerekeknek sok-sok szakember próbál segítséget nyújtani.

 
 

A nyárlőrinci Buzás János Általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói osztályfőnökeik és a Bács-Kiskun Vármegyei Iparkamara szervezésében a Mercedes Akadémiára látogathattak el. Bepillantást nyertek az ott folyó képzésekbe, és meghallgathatták a szakoktatók tájékoztatásait.

 
 

Rengeteg új ismerettel gazdagodtak. Hisz tudja-e vajon mindenki, hogy a régi jól bevált „autószerelő” elnevezésű képzés már nem létezik? Mivel a mai autók igen bonyolult elektronikai alapokon is működnek, a jövő autószerelőit már mechatronikus karbantartónak hívják. Na és mit takar a járműmechatronikus szakma? Hogyan dolgozik a karosszéria-lakatos, hogyan a felületbevonó, és mit is csinál pontosan egy szerszámkészítő? Nemcsak ezekre a kérdésekre kaptak választ a diákok, de tájékoztatást kaptak a továbbtanulási, illetve az elhelyezkedési lehetőségekről is. Mindezt érdekes bemutatókkal fűszerezték a szakoktatók.

 
 

Megtekinthettek a diákok egy elektromos autót, de bele is ülhettek. Virtuálisan robotot programozhattak, majd egy robot bemutatkozott nekik, majd pedig egy egyszerű munkafolyamatot is megnézhettek, amit a robot végzett el. A felületbevonók különleges mintázatú karosszéria-elemeiben gyönyörködhettek, majd a végén a szerszámkészítőknél maguk gyártottak egy Mercedes-logós telefontartót. Ez utóbbit emlékként haza is vihették.

 
 

A gyerekek többsége nagyon jól érezte magát a programon. Sokaknak ötletet adott a továbbtanuláshoz, másoknak, akik e szakmák valamelyikében gondolkodtak, megerősítést adott abban, hogy vajon jól választottak-e?

 

Képek Forrása: Bács Páylaválasztás