Az élelmiszeripar területén nagy szükség van a különféle termékek, felületek, illetve a légtér sterilizálására. Ha nem ügyelünk a rendszeres és hatékony fertőtlenítésre, azzal jelentős károkat okozhatunk. Például zöldségeknél, gyümölcsöknél elég, ha csak egy darab fertőzött, az hamar átterjedhet a többi terményre is. De a tejtermékek is fokozott veszélynek vannak kitéve amiatt, mert a párás közegben jobban terjednek a gombák, baktériumok, vírusok.
Nincs ez másként a tojásüzemekben sem, ahol külön nehézséget jelent, hogy a tojások teljes felületét kell egyszerre kezelni magas csírátlanítási szinten. Ez praktikusan és eredményesen megoldható például az uv-c systems UV-alagútjaival. Mai cikkünkben erről fogunk részletesebben írni, illetve bemutatjuk az UV-C/germicid technológia előnyeit is.
Több száz éves módszer, de ma is nagyon hatékony
Már több mint 200 éve alkalmazzák fertőtlenítésre az UV-C sugárzást, és ma is az egyik leghatékonyabb sterilizálási eljárásként tartják számon. A germicid lámpás technológiával ugyanis a legtöbb csírátlanítási feladat elvégezhető.
253,7 nm-es sugárzással a kórokozók DNS-ét roncsolja szét. Nagy előnye, hogy nem terheli a környezetet, mellékterméke sincs, és túladagolni sem lehet.
Hol alkalmazható a germicid technológia?
Az UV-C sugárzás gyakorlatilag bárhol alkalmazható sterilizálásra. Legyen szó élelmiszeriparról, szociális és egészségügyi intézményekről, gyárakról, üzemekről vagy bevásárlóközpontokról – hatékonyan működik. Általános csírátlanítási feladatokat éppúgy el lehet látni vele, mint a légtér fertőtlenítését vagy egy-egy munkafolyamatét.
Arra figyelni kell, hogy bőrre és szemre káros, ezért szabadon sugárzó készülékek közelében nem szabad huzamosabb ideig tartózkodni.
Tojások fertőtlenítése UV-alagúttal
A tojások sterilizálása a már említett okok miatt nagy körültekintést és speciális technológiát igényel. Szükség van hozzá egy szállítószalagra, amelyen a hengereknek vagy golyós görgőknek köszönhetően forognak a tojások. Fölé pedig egy UV-alagút van építve, ami megfelelő dózissal eléri az 5 LOG csökkenést, így elpusztítja a Salmonella törzseket.
Ezekkel együttesen kivitelezhető, hogy a tojás egyszerre megkapja egységesen a szükséges UV-besugárzást. A szállítószalag mérete és sebessége fogja meghatározni azt, hogy hány db és milyen típusú lámpát kell beépíteni az alagútba. A sterilizálást követően nincs várakozási idő, a tojásokat azonnal el lehet juttatni a felhasználókhoz.
Látható, hogy ha csak az élelmiszeripart nézzük, milyen sokféle lehet a germicid lámpák alkalmazási területe. A tojások kezelése mellett a palackozásnál éppúgy alkalmazhatjuk, mint tej- és húsüzemekben, sörfőzdékben vagy borászatokban, illetve a sütőiparban. Fontos, hogy az itt használt lámpákat speciális bevonattal kell ellátni, hogy egy esetleges törés során ne szóródjanak szét a szilánkok.
(X)