1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 29 °C
  4. |

Nem hagyják elveszni a hagyományainkat

Több szerencsés lakiteleki leányzó arra ébredhetett május elsején, hogy az éjszaka folyamán májusfát állítottak számára. Ennél kifejezőbb, szeretettel teljes gesztust nehéz felmutatni az udvarlónak vagy adott esetben a hölgy párjának.

 

A májusfa állítása egyike azon szokásoknak, mely Európa szerte hagyomány a fiatalok körében. Április 30-ról május 1-re virradóra állítják fel a fiúk a választott leányzó háza előtt. Általában nyárfát kötöznek a kerítésre az éjszaka leple alatt, vagy leássák a ház elé, amelyet színes szalagokkal díszítenek. A fát a szerelmes ifjú barátai segítségével állítja fel.

Vajon milyen érzés lehet egy májusfát kapni? Ennek jártunk utána és megszólaltattunk két érintetett.

Egy helyi lány úgy fogalmazott, hogy ha valaki rászánja az estéjét arra, hogy ilyet készítsen valakinek az egy nagyon különleges dolog. Mindenképpen szeretett volna látni reggel a kapujukban egy ilyen meglepetést, de nem gondolta, hogy mikor meglátja ennyire jól fogja érinteni. Hozzáfűzte, hogy ez egy régi hagyomány, ami sajnos kihalóban van, viszont szerinte sokkal többet ér bárminél az, hogy valaki egy ilyet készít neki.

Dakó Jázmin az élete első májusfáját kapta és mindig irigyelte azokat, akik részesültek már egy ilyen „ajándékban”. Úgy fogalmazott, hogy „Melegséggel töltötte el a szívem, hogy felkeltek éjjel, gondosan rákötöttek szalagokat és ideszállították. Nagyon sokat jelent, mert érzem, hogy szeret, akitől kaptam és fontos vagyok neki. Májusfát kapni egy fergeteges érzés mikor felkelsz és ott áll az ablakod alatt. Remélem egyszer minden lány megtapasztalhatja ezt az érzést.”

A májusfa hagyománya az egyik legszebb régi népszokások egyike, amellyel elsősorban a természet megújulását, virágba borulását ünnepelték a húsvét utáni, pünkösdi időszakban. Az Európa-szerte elterjedt májusfa az udvarlás szimbóluma és eszköze.