1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 30 °C
  4. |

Egy polgármester és tizenegy képviselőjelölt indul Tiszaugon

Egyetlen polgármesterjelölt mellett tizenegy képviselőjelölt indult Tiszaugon a helyhatósági választáson. Madari Márton a Fidesz, KDNP és Nemzeti Fórum közös polgármesterjelöltje.

2019-ben a képviselőjelöltek közül Madari Márton kapta a legtöbb szavazatot, ezt követően fel is kérték alpolgármesternek, amelyet az öt éves ciklusban be is töltött. Úgy döntött, hogy elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy polgármesterként induljon Tiszaugon. Édesapja Madari Andor hat éven át volt Lakitelek alpolgármestere, míg a nagybátyja Madari Róbert 2019-től napjainkig Lakitelek polgármestere.

- Mióta érdekel a közélet? Mi volt a politikai ősélményed?

- Középiskolás korom óta foglalkoztat a közélet. Mindig nagyon izgatott a történelem és a világ változása. 2010-től 2016-ig édesapám alpolgármester volt Lakiteleken, Így volt lehetőségem belelátni egy település fejlesztésébe, működtetésébe. Ez nagy hatással volt rám. Amikor 2015-ben elindult a migráció Európa irányába, majd rá egy évre az angolok elindították a kilépésüket az Európai Unióból, érzékelhető volt, hogy a dolgok rövidesen jelentősen meg fognak változni. Ekkor még elképzelni sem tudtuk persze, hogy világjárvány lesz, a szomszédunkban pedig háború. Ami nálam a politikai érdeklődést cselekvésre váltotta, az a 2016. október 2-ai népszavazás volt, ahol a migráció elutasításáról döntött a magyar társadalom. Másnap a parlamentben volt a miniszterelnöknek egy beszéde, amit én Szegeden a kollégiumban az ágyamon hallgattam. Óriási hatással volt rám ez a beszéd, úgyhogy rá egy hétre jelentkeztem egy politikai ifjúsági szervezetbe és akkor elkezdtem aktívabban foglalkozni közélettel.

- Amikor elkezdtél politikával foglalkozni, gondoltad volna, hogy polgármester leszel?

- Soha nem volt tervben, hogy alpolgármester legyek, vagy hogy induljak a polgármester választáson. Ez számomra nem cél, hanem csak egy eszköz arra, hogy a közösség érdekében a terveimet, víziómat megvalósítsam. (Akik közel állnak hozzám, azok jól tudják, hogy a titulusokat nem szeretem, fázom tőlük, de tudomásul kell venni, hogy ezek a feladattal járnak.) Én nem lenni akarok valaki, hanem tenni akarok valamit és polgármesterként több lehetőségem és nagyobb eszköztáram lesz tenni a közösségünk érdekében.

- A képviselői és alpolgármesteri munkád alatt az elmúlt öt évből mely eredményre/eredményekre vagy a legbüszkébb?

- Számos fejlesztést tudtunk megvalósítani az elmúlt időszakban, ami hozzájárult ahhoz, hogy mostanra jobb hely lett Tiszaug, mint 2019-ben volt. Ezekből az utolsó kettőt emelném ki. A ciklus végére sikerült megépíteni a kerékpárutat Tiszaug és Lakitelek között. Ez elég körülményes volt amiatt, mert Tiszaug, mint beruházó Lakitelek közigazgatási területén épített valamit. Ez jogilag eléggé megnehezítette a kivitelezést, de sikerült megoldani a felmerült problémákat. Látom napi szinten, hogy sokan használják munkába járásra és sportolási célból is, ami örömmel tölt el. És sikerült építenünk egy új bölcsődét, aminek köszönhetően vonzóbbak lehetünk majd a fiatal családok számára. Ez is egy nagy előrelépés a település életében. A ciklus elején az volt a tervem, hogy minél több emberrel le tudjak ülni beszélni a jövőről és minél több programot szervezzünk. Ezt a tervemet sajnos a pandémia gyorsan keresztülhúzta, így aggódtam is, hogy a covidnak lesz-e valami negatív hatása a közösségünkre hosszú távon. Tartottam attól, hogy már nehezebb lesz személyes kapcsolatokat kialakítani és rendezvényeket létrehozni. Az utóbbi időben ezen a téren is javulást értünk el. Sikerült valamivel több közösségi programot létrehozni, és sokakkal volt alkalmam beszélni és ötletelni. Ezek termékeny beszélgetések voltak, úgyhogy reményeim szerint meglesz ezeknek az eredménye a jövőben.

- Ami személyes siker nekem, hogy nagyon jó volt az együttműködés és a közös munka Káré Gábor polgármester úrral. Sokat tanultam tőle és nagyon sokra tartom a tudását és a közel 10 éves tapasztalatát a településvezetés területén. Nagyon bízom benne, hogy a következő ciklusban is közösen tudunk dolgozni a településért. Nagyon szerettem a közös munkát a képviselőtársaimmal is. Mi nem országos politikával, hanem csak Tiszauggal foglalkoztunk mindig. Ezért köszönöm és hálás vagyok Kocsis Józsefnének, Bezerédi Imrének és Lovas Péternek, hogy együtt dolgozhattam velük azért, hogy minden nappal jobb hely legyen Tiszaug.

- Milyen célokat fogalmazol meg a polgármesteri ciklusod alatt? Milyen Tiszaugot képzelsz el?

- A 2019-es önkormányzati választásoknál Káré Gábor polgármester úrral nagyon sok tervet fogalmaztunk meg, de közbejött egy járvány, egy energiaválság, egy háború… Így az önkormányzati ciklusban a legtöbbet a talpon maradással kellett foglalkoznunk. Ennek ellenére sok fejlesztés megvalósult a településen, de közel sem annyi, mint egy nyugodt, átlagos ciklusban. Így felelősségteljes célkitűzést nehéz megfogalmazni. Az biztos, hogy továbbra is a település érdeke, hogy a szennyvízelvezetés megvalósuljon, további útfelújítások belterületen és külterületen egyaránt. Szeretném, ha Tiszaugon megépülne egy korszerű piac, illetve a hozzá kapcsolódó boltok. A turizmusban óriási potenciál van. Jó ideje dolgozunk azon, hogy ezt kiaknázhassuk. Szeretnénk a folyó és a Holt -Tiszán is fejlesztéseket megvalósítani. Természetesen a volt iskola épülete is mindig napirenden van, annak a kérdéskörét szeretném megoldani. Ezeken felül még számtalan fejlesztési terv és elképzelés van, amit majd folyamatosan ismertetni fogok, de talán, ami a legfontosabb, hogy az embereket, vállalkozókat és az egyesületeket szeretném sokkal jobban bevonni a helyi közéletbe.

- A képviselő választásnál milyen választási eredménnyel lennél elégedett? Mely képviselőjelöltekkel dolgoznál legszívesebben?

- Nagyon sok jó jelölt van. Úgy gondolom, hogy akik már eddig is tettek a településért a közösségért, és számukra is az első Tiszaug, azokkal biztosan eredményesen és hatékonyan tudnék együtt dolgozni.

Az alábbi képviselőjelöltek közül lehet választani Tiszaug választópolgárainak: 1. Pusztainé Szentesi Szilvia - FIDESZ, KDNP, Nemzeti Fórum, 2. Bezerédi Imre - független, 3. Máté József - független, 4. Sipka Margit - független, 5. Kocsis Józsefné - FIDESZ, KDNP, Nemzeti Fórum, 6. Csedreki Gábór - független, 7. Mező Tünde - független, 8. Káré Gábor - FIDESZ, KDNP, Nemzeti Fórum, 9. Tóthné Hegedűs Anikó - független, 10. Futó Zsoltné - Nemzeti Fórum, 11. Gazsi István Zsigmond - független.