1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Néptáncosok találkoztak Tiszakécskén

Második alkalommal rendeztek néptánc találkozót és táncházat Tiszakécskén, az Arany János Művelődési Központban. A környező településekről együttesek mutatták be tánctudásukat, közöttük voltak gyerekek is. A táncosoknak a talpalávalót Tormási Elek és bandája húzta, valamint a Boróka zenekar. A műsor után nem csak a fellépőket, de a nézőket is várták a táncházba.

 

Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport az első olyan felnövő nemzedék Lakiteleken, akik már alsó tagozatos koruk óta táncolnak. A fiatalok közül többen már a Kösöntyű Néptánccsoport tagjai is, így biztosítva annak utánpótlását.

A Jövőnkért Néptáncegyüttes (Szentes és Tiszaaalpár) 10 évvel ezelőtt alakult, akkori 6 éves szentesi és tiszaalpári gyerekekből. Az iskola székhelye Szentes. Több hazai és külföldi fesztiválon vettek részt. A Szegedi Országos Fesztiválon gálások voltak, Kiskőrösön többszörös arany minősítésűek lettek.

Tiszakécskén négy néptánccsoport működik az Arany János Művelődési Központ berkein belül. A csoportok korosztályokra vannak bontva. A Tiszavirág Néptánccsoportban az ovisok és alsó tagozatos gyerekek, a Nagy-Tisza Néptánccsoportban a felső tagozatos és gimnazista diákok és a Kécske Néptáncegyüttesben gimnazisták és felnőttek táncolnak. Áprilisban pedig felnőtt kezdő néptánccsoport is alakult, ahová nemcsak a táncosok szülei mennek el táncolni, hanem aki mozgásra, közösségre, jó hangulatra vágyik.

A kocséri Csicsergő Néptánccsoport 2010-ben alakult alsó tagozatos gyerekekből. Szívesen mutatják be táncaikat helyi és környező települések rendezvényein. A belföldi fellépések mellett jártak már a Vajdaságban, ahol nagy sikert arattak.

A kecskeméti Tűzön Vízen Át Egyesület 2007-ben alakult. Az egyesület célja egy olyan élő közösség megteremtése, fenntartása, mely élővé teszi, őrzi és továbbadja a magyar néphagyomány örökét. A néptánc találkozón fa közép- és a haladó csoport lépett fel.

A kocséri felnőtt néptánccsoport idén szeptemberben alakult 8. osztályos tanulókból és felnőttekből. A csoportnak heti egy próbája van a kocséri iskolában. Erre a fellépésre nagy lelkesedéssel készültek.