1. 2024.05.04. szombat, Mónika, Flórián
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Tiszakécskén aktívan kezdődött a kampány

Politikailag aktívan kezdődött a kampány a Tisza-parti kisvárosban, hiszen a Momentum, a Második Reformkor, a Mi Hazánk és az MSZP is képviselte magát a tiszakécskei piacon. Június 9-én Európa parlamenti és önkormányzati választást fognak tartani hazánkban, így a pártok ajánlásokat gyűjtenek az induláshoz.

 

Az MSZP polgármesterjelöltet is indít Hevér-Szabó István Róbert személyében, amennyiben összegyűlik az ehhez szükséges 300 érvényes ajánlás. A 2019-es választáson nem volt, de most lesz kihívója a Fideszes Tóth Jánosnak. Az MSZP egy kivételével mindegyik választókerületben állít képviselőjelöltet, de jelenleg úgy néz ki, hogy a Fidesz és a szocialisták jelöltjei mellett senki nem indul a választáson, még független jelölt sem, bár információink szerint Tyavoda Attila szeretne a Tisza Párt színeiben indulni harmadik polgármesterjelöltnek, de az ajánlóíveket még nem vette fel. A legutóbbi önkormányzati választásból kiindulva, hasonló eredmény esetén nyolc Fideszes és kompenzációs listáról három baloldali képviselő ülhet be a közgyűlésbe. Biztos eredmény június 9-én, a választás napján fog kiderülni.

A Második Reformkortól Beke Bálint választókerületi elnök tartott fórumot a piacra látogatóknak. Részükről elhangzott, hogy ügyek menti politizálásban hisznek és vissza akarják adni az országot a fiataloknak. Az Európa Parlamentbe és a megyei közgyűlésbe is kívánnak képviselőket delegálni, megyei listavezetőnek Riczu Norbert regionális igazgatót jelölik.

A Mi Hazánktól Szabadi István országgyűlési képviselő elmondta lapunknak, hogy Tiszakécskén nem indítanak jelöltet, azonban a vármegyei önkormányzati választáson részt fognak venni, helyi szinten ehhez kérik a támogatást az EP választás mellett. Vármegyei listavezetőjük még nincs, 2019-ben sikerült mandátumot szerezniük. Sutus Nikolett a Momentum kecskeméti elnöke nyilatkozta, hogy szintén nem állítanak jelölteket Kécskén, azonban a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlésbe szeretnének ismét bejutni. 2019-ben a Momentum egy politikusa, Kecskés Mihály nyert mandátumot.

Európa parlamenti választásra 20.000 érvényes ajánlás szükséges a pártoknak a lista állításhoz, amit legkésőbb május 4-ig kell leadniuk. Míg a Bács-Kiskun vármegyei listához közel 1500 aláírást kell gyűjteni május 7-ig.