1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Postatörténeti kiállítás nyílt Nyárlőrincen

Száztíz évvel ezelőtt, 1905-ben nyitottak postát a településen. Az évforduló alkalmából postatörténeti kiállítás nyílt a könyvtárban.

 

Sokan voltak kíváncsiak arra a kiállításra, amit a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány bocsátott a falu rendelkezésére. A tárlat a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás közel 150 éves történetét, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegterveit, bélyegeit mutatja be. A központi anyagot helyi dokumentumokkal és tárgyi emlékekkel egészítették ki a település jelenlegei és korábbi postásai. – Egy falusi közösség életében, a falu megtartó erejének nagy szerepe van annak, hogy milyen fontos közszolgáltatások érhetők el helyben. Ezek között a szolgáltatások között kell számon tartani a postahivatalt. Különösen így volt ez régebben, mert a posta köldökzsinór volt a külvilág felé –mondta megnyitó beszédében Pénzváltó István polgármester. Egy-egy közösségnek legnépszerűbb emberei közé tartoznak a postások, irántuk bizalommal vannak az emberek. Ezért a falusiak életében a postások fontos szereplők.

A Magyar Posta Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóságának nevében Torkos László üzemeltetési osztályvezető nyitotta meg a kiállítást. – A 110 évvel ezelőtt létrejött posta előrevetítette a település fejlődését, bekapcsolta az itt élőket az ország vérkeringésébe – hangsúlyozta. A posta hozta a híreket, újságokat, a hivatalos és magán leveleket. Célba juttatta pénz küldeményeket, őrizte a megtakarított pénzeket. Működtette a távíró és telefon összeköttetést, intézte a rádió és televízió ügyeket. Összekapcsolta az itteni embereket távoli tájon élőkkel, rokonokkal, ismerősökkel, az egész országgal, a nagyvilággal. A Magyar Postának nem csak a múltja érdemes társadalmi elismerésre, hanem a jelene és a jövője is. Azért dolgozunk mindennap, hogy a lakosság bizalmát sikerrel megtartsuk. A posta örök, de úgy, hogy örökké változik. Változik a korral, a technikai fejlődéssel, a társadalmi igényekkel. Tóth László a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke a kiállítást mutatta be, amely négy téma köré csoportosul. Az egyik általános postatörténeti, a másik bélyeg, a harmadik bélyegtervezés, a negyedik pedig helyi postatörténeti. Ez utóbbi megvalósulása sokat köszönhető Klement Zoltánnak és feleségének Katikának, akik több évtizedes postai munkájuk során megőrizték az utókornak a dokumentumokat, tárgyakat. A kiállítást május 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtárban.