3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.07.10. péntek, Amália
  2. |
  3. 28 °C
  4. |

Madarak fészkelték be magukat a tiszaalpári óvodába

Madár kiállítás tartottak a tiszaalpári óvodában november 22-én. Az intézmény aulája tele volt kalitkákkal, amiben szebbnél szebb madarak voltak. A gyerekek csoportonként nézték meg őket.
Az óvodában az egyik csoportot, egy madárról, a tengelicéről nevezték el. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire fontos az, intézménynek, hogy az óvodások megismerjék, azokat a madarakat, amelyek hazánkban találhatók.

 

Madárbarát és zöld óvodaként fontosnak tarjuk a gyerekek szemlélet formálását – mondta Kiss Mária intézményvezető. Szerencsére egy olyan pályázatot nyert a Kiskunfélegyházi Kistérségi Társulás, amit nálunk most valósítunk meg. Lényegesnek tartjuk azt, hogy a gyerekeknek a különböző évszakokban a madárvédelemmel kapcsolatos teendőket tovább tudjuk adni. Azon kívül, hogy itt most különböző madarakat láthatnak az óvodások, odúkat is ki helyeztünk az udvarunkon. Településünkön több olyan család él, akik madarakat tartanak. Tőlük kaptuk a sok féle díszmadarat, versenygalambokat és egyéb kis házi madarakat. Nagyon sok olyan programot szervezünk a gyerekeknek, ami a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos. A megnyert pályázat is erről szól. Az óvodásaink rajzokkal is készültek, amit kiállítottunk, és amit a szülők, hozzátartozók is megnézhetnek. Közülük Kis Maja a Tengelice csoport tagja, a Fehértavi Darvadozások elnevezésű rajz pályázaton, amit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága hirdetett meg első helyezést ért el, az óvodások kategóriájában. Rá nagyon büszkék vagyunk.

A Ne légy jeti projekt keretében a Kiskunfélegyházi Kistérségi Társulás, huszonnégymillió forint támogatást nyert. A kistérség harminchárom intézményében, óvodákban, általános- és középiskolákban jelenleg is folynak, de később is lesznek természetvédelmi téma hetek, napok. - A projekt alapvető célja az ökológiai lábnyom csökkentése – mondta Szász Anikó projektmenedzser. A projekt során különböző dolgokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, mint például a vízhasználat, tudatos vásárlás, környezetvédelem, egészséges életmód, vagy a mozgás. Az óvodásoknak életkori sajátosságukból adódóan, több hétre van szükségük a feldolgozáshoz. Ők többször visszatérnek egy-egy témára.

A projekt ebben a tanévben zajlik, az óvodákkal kezdődött. A tiszaalpáriban most valósítják meg. Téli időszakban az általános iskolák alsó, illetve felső tagozatosai kapnak tájékoztatást délutáni foglalkozások keretében. Tavasszal kerülnek sorra ismét az óvodák, másik témahéttel kapcsolatosan, és ekkor kapcsolódnak be a középiskolások is. Jelenleg is folyamatosan zajlanak a programok a különböző intézményekben.